Skutna torta z jagodami

22. 4. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Prava paša za oči, nos in seveda usta!

Za približno 14 kosov potrebujete

• 250 g moke

• 250 g sladkorja

• 140 g masla

• 3 jajca

• sok in naribana lupina 1 biolimete

• 35 g zmletih mandljev

• 10 listov želatine

• 650 g jagod

• 350 g kremnega sirčka (ali pasirane skute)

• 250 g smetane

• 6 žlic jagodne marmelade

Priprava

210 g moke, 65 g sladkorja in maslo zgnetite v gladko testo. Testo postavite v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170). Testo razvaljajte in z njim obložite dno namaščenega pekača za torto (premera 24 cm). Testo z vilicami večkrat prebodite in ga v pečici pecite približno 13 minut.

Jajca in 50 g sladkorja stepajte 5 minut in primešajte 1 žličko limetine lupine. Zmešajte 40 g moke in mandlje, dodajte jajčni kremi in dobro zmešajte. Pekač za torto (premera 20 cm) obložite s papirjem za peko in po dnu razmažite testo. V pečici ga pecite od 15 do 18 minut in ga nato ohladite.

Želatino namočite. Pripravite jagode in jih prihranite 50 g. Preostale jagode narežite na koščke in jih zmeljite skupaj z limetino lupino, sokom in 135 g sladkorja. Dve tretjini jagodnega pireja zmešajte s kremnim sirčkom. Sedem listov želatine ožmite in vmešajte v jagodno kremo. Ko začne želatina delovati, čvrsto stepite smetano in jo vmešajte v kremo. Preostalo želatino raztopite in jo vmešajte v preostali jagodni pire.

Krhko testo premažite z marmelado in nanj položite biskvit. Podlago objemite s tortnim obročem. Skutno in smetanovo kremo vlijte v model in ju med seboj pomešajte, da nastane marmorni vzorec. Torto postavite v hladilnik za najmanj 2 uri in jo okrasite s preostalimi jagodami.

Čas priprave: približno 4 ure 10 minut.

Na kos: približno 430 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 42 g.