Slaba novica za ljubitelje čokolade: prevelika količina je lahko usodna!

Slaba novica za ljubitelje čokolade: prevelika količina je lahko usodna! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2022

Da, tudi "overdose" čokolade je možen, opozarjajo znanstveniki.

Približuje se zimski čas, v katerem pa ljudje v povprečju pojedo največ čokolade, v primerjavi z drugimi letnimi časi. Domače večerje, slastne sladice ter sladka praznična darila so v veliki meri odgovorna za to, da se čokolada takrat bolj pogosto znajde v našem jedilniku.

Vseeno pa se morda ob tem sprašujete, ali je možno pojesti preveč čokolade? Oziroma kakšna količina je nevarna za telo?

Kaj je teobromin in koliko ga lahko zaužijemo?

Čokolada med drugim vsebuje snov, imenovano teobromin. Gre za blago poživilo, ki deluje podobno, kakor kofein. Teobromin je tudi vazodilatator, kar pomeni, da lahko odpre žile in povzroči padec krvnega tlaka, obdndm pa je tudi diuretik.

Ravno teobromin je tisti, zaradi česar je čokolada nevarna za naše hišne ljubljenčke. Obenem pa je snov, sicer v večjih količinah, strupena tudi za nas. Povzroči lahko hiter srčni utrip, izgubo apetita, potenje, tresenje in glavobol. Velik odmerek teobromina je lahko usoden.

A naj vas pomirimo: da bi teobromin bil smrtno nevaren, bi za to bile potrebne resnično visoke količine.

Za ljudi velja, da je teobromin strupen v odmerku 1000 mg teobromina na kilogram telesne teže. 75 kilogramov težek človek bi torej za zastrupitev moral zaužiti 75.000 mg teobromina.

Seveda različne vrste čokolade vsebujejo različne količine teobromina. V povprečju mlečna čokolada vsebuje veliko manj kot temna. 100 g tablica mlečne čokolade ima v povprečju 240 mg teobromina, 100 g tablica temne čokolade pa 550 mg. 

Da bi zaužili usodno količino teobromina, bi torej morali pojesti 312 tablic mlečne čokolade oziroma 136 tablic temne čokolade. Strokovnjaki so pojasnili, da je to zelo malo verjetno, saj bi nam ob taki količini čokolade prej poslalo slabo.

Teobromin pa ni edina težava

Čeprav je zastrupitev s čokolado zelo malo verjetna, je pri uživanju čokolade vseeno potrebna previdnost. Pretiravanje s čokolado lahko privede do bruhanja ali driske, ki lahko pripelje do dehidracije. Po drugi strani pa lahko zaradi pretiravanja s čokolado pride do resnega zaprtja. Prav tako lahko čokolada povzroči resne težave sladkornim bolnikom.

Vsekakor je pri čokoladi potrebna zmernost. Če si ob praznikih privoščite kakšen košček več, pa naj vas ob tem nikar ne spremlja slaba vest, saj občasna pregreha ne bo imela drastičnih učinkov.

Vir: popsci.com