Ena najbolj priljubljenih sladkarij skriva v sebi številne škodljive snovi.
Rezultati nove raziskave, ki jo je izvedla ameriška univerza The George Washington University, razkrivajo zaskrbljujoče količine toksičnih težkih kovin v številnih izdelkih iz kakava.
Problematični sta tudi temna čokolada in čokolada iz organskega kakava
Znanstveniki so osem let analizirali 72 različnih živil na osnovi kakava, tudi temno čokolado, ki velja za zdravo izbiro. Ugotovili so, da kar 43 % izdelkov vsebuje več svinca, kot je dovoljeno, medtem ko je 35 % preseglo varne meje kadmija.
Presenečenje je povzročilo tudi dejstvo, da so čokolade iz organskega kakava pogosto vsebovale več svinca in kadmija kot tiste iz neorganskih sestavin. Raziskovalci ne morejo z gotovostjo trditi, ali izvira onesnaženje iz zemlje, kjer kakav raste, ali iz postopka izdelave same čokolade.
Čeprav en sam kos takšne čokolade verjetno ne predstavlja večjega tveganja za zdravje, pa lahko dolgotrajno in pogosto uživanje povzroči škodo.
»Vsi imamo radi čokolado, vendar je pomembno, da jo uživamo zmerno – tako kot druga živila, ki vsebujejo težke kovine, na primer velike ribe, kot je tuna, ali neočiščen rjavi riž,« opozarja vodja raziskave, Leigh Frame.
Ekipa je testirala kar 72 kakavovih izdelkov. Kot poudarja Frame, je težke kovine v prehrani praktično nemogoče povsem izključiti, zato je ključna previdnost – kaj jeste in koliko.
Težke kovine niso nedolžne
Izpostavljenost svincu lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, kot so visok krvni tlak, poškodbe možganov, ledvic in reproduktivnih organov.
Najpogostejši simptomi zastrupitve s svincem so:
- glavobol
- bolečine v trebuhu
- zaprtje
- bolečine v mišicah in sklepih
- težave s spanjem
- kronična utrujenost
- razdražljivost in zmanjšan spolni nagon
Kadmij pa lahko povzroči:
- tresenje
- povišano telesno temperaturo
- bolečine v mišicah
- dolgotrajna izpostavljenost pa lahko vodi v okvare ledvic, kosti in pljuč.
Kot že omenjeno, to nikakor ne pomeni, da bi čokolado morali popolnoma izključiti iz svojega jedilnika. Vseeno pa je priporočljivo, da smo pri uživanju zmerni.
Vir: krstarica.com