Slive: 9 zdravilnih učinkov sliv in kako jih posušiti

Slive: 9 zdravilnih učinkov sliv in kako jih posušiti (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2018

Poznamo več vrst sliv, med seboj se razlikujejo po obliki, barvi, okusu, prve dozorijo poleti, preostale slive zorijo vse do jesenskih dni. Lahko jih jemo sveže, iz njih pripravimo sladice in marmelade ali jih posušimo.

Strokovnjaki slive celo priporočajo v vsakodnevni prehrani, ker so prvovrsten vir antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Slive vsebujejo:
 • skoraj vse vitamine skupine B (ohranjajo zdravo kožo, krepijo imunski in živčni sistem),
 • vitamin C,
 • kalij (ključnega pomena za normalno delovanje vseh celic),
 • kalcij (gradnik zob in kosti),
 • magnezij (ključen za delovanje mišic, tudi srca),
 • železo (pomembna sestavina krvi) in tudi
 • veliko vlaknin (za zdravo prebavo).

Možni pozitivni učinki sliv na zdravje

 1. Pomagajo pri zaprtosti in prebavnih težavah.
 2. Ščitijo srce. 100 g sliv vsebuje kar 157 mg kalija. Kalij pomaga pri obvladovanju visokega krvnega pritiska ter zmanjša tudi tveganje za kap.  
 3. Ščitijo pred rakom. Ker so bogat vir antioksidantov, ki varujejo naš organizem pred škodljivimi oksidanti.
 4. Zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen (diabetes). Slive imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzročijo hitrega dviga sladkorja v krvi.
 5. Poskrbijo za zdrave kosti. V raziskavi, ki so jo opravili na Univerzi na Floridi, so primerjali skupino posameznikov, ki so uživali suhe slive, in skupino, ki je uživala suha jabolka, obe skupini pa sta jemali tudi dodatke kalcija in vitamina D. Prva skupina je imela bistveno večjo mineralno gostoto kosti.
 6. Lajšajo težave s spominom pri staranju in Alzheimerjevi bolezni. Zaradi vsebnosti številnih antioksidantov.
 7. Pomagajo pri hujšanju. Slive so sladke, vendar imajo tudi nizko energijsko vrednost, zato so pogosto vključene v različne shujševalne programe.
 8. Za zdravo kri. Sveže in suhe slive naj bi pomagale povečati absorpcijo železa, zelo verjetno zaradi visoke vsebnosti vitamina C.
 9. Znižujejo raven slabega holesterola in povečujejo vrednost dobrega. Predvsem suhe slive. Vpliva verjetno prisotnost topnih vlaknin.

Suhe slive

Tudi redno uživanje suhih sliv ima lahko pozitivne učinke na naše zdravje, pravijo raziskave. Suhe slive poskrbijo za občutek sitosti in tako pomagajo pri nadzorovanju teže, sladkorne bolezni in s tem povezanih bolezni srca in ožilja, pozitivno učinkujejo na prebavni trakt, preprečujejo zaprtje in zmanjšajo možnost razvoja raka debelega črevesja.

Suhe slive med drugim vsebujejo znatne količine sorbitola, kininske kisline, klorogenske kisline, vitamina K, bakra in kalija.

Sorbitol ima odvajalni učinek (mehča blato) ter deluje kot osmotski diuretik (poveča izločanje vode iz telesa), kininska kislina zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost kože za zunanje vplive, vitamin K, v maščobah topni vitamin, pa predvsem vpliva na strjevanje krvi. In čeprav so suhe slive sladke, ne povzročijo velikega porasta glukoze v krvi.

Kako posušiti slive?

Opomba: kljub ugodnemu vplivu na zdravje ni priporočljivo zaužiti preveč sliv naenkrat, predvsem zato, ker delujejo odvajalno.

Kako jih shraniti:

Sveže v hladilniku zdržijo 3 do 4 dni, lahko jih zamrznete, skuhate marmelado ali jih posušite.

Ideja za recept:

Slivovi cmoki

Sestavine za 4 osebe:

Za testo:

 • 1 kg krompirja
 • 40 g masla
 • 2 jajci
 • 20–25 g moke
 • sol

Za nadev:

 • 1 kg sliv

Priprava:

Krompir operite in skuhajte do mehkega. Med tem pripravite slive. Vsako zarežite, ji odstranite koščico.

Krompirju odlijte vodo, še vročega olupite in pretlačite. Dodajte mu moko, jajci, maslo in sol ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo razvaljajte precej na tanko in ga zrežite na kvadratne krpice (približno 5 x 5 cm).

V vsako krpico zavijte po eno slivo in oblikujte cmok. Cmoke kuhajte v vreli osoljeni vodi približno 20 minut. S penovko jih poberite iz vode in preložite na krožnike.

Zabelite jih lahko z drobtinami, prepraženimi na maslu, in posujte s sladkorjem. Po želji jih posujte še s cimetom.

Preberite še: