Čeprav je staranje neizogiben proces v življenju, lahko določena hrana znatno pripomore k temu, da se telo hitreje postara.
Številni dermatologi, med katerimi so dr. Elaine F. Kung, dr. Adrienne O'Connell in dr. Simran Sethi ter zdravnik in estetski kirurg dr. Nadir Qazi in strokovnjakinja za nego kože Robyn Newmark, opozarjajo na tri živila, ki bi se jim morali čim bolj izogibati, saj koži naredijo več škode kot koristi.
Ne spreglejte:
Živila, ki pospešujejo staranje
1. Krompirjev čips
Zadostna hidracija in navlaženost kože sta dva ključna dejavnika za lepo in sijočo kožo. Ker krompirjev čips vsebuje visoko vsebnost soli, je na seznamu živil, ki črpajo vodo iz celic, kar vodi do suhe kože in posledično povzroči zgodnejše staranje.
Ko se v telesu ustvari presežek soli in glukoze, se ta poveže s kolagenom in elastinom, beljakovinama, ki dajeta koži čvrstost in elastičnost. »Povečan vnos sladkorja in soli strdi kožne beljakovine, zaradi česar je koža postane manj hidrirana in prožna,« opozarja dr. Sethi.
2. Beli kruh
Rafinirani ogljikovi hidrati so v številnih priljubljenih predelanih živilih, med katerimi je tudi beli kruh. Uživanje tovrstnih živil lahko spodbudi nastajanje sebuma, ki velja za maščobno snov, ki jo telo naravno proizvaja vlaženje in zaščito kože. »Preveč sebuma lahko povzroči, da je koža videti mastna, pore so videti bolj izrazite,« opozarja dr. Qazi in dodaja, da to lahko vodi tudi do aken in ogrcev.
Visoko rafinirani ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v belem kruhu in pekovskem pecivu povzročijo verižno reakcijo v telesu. Ko se prebavijo, povzročijo znatne skoke insulina, kar prispeva k sproščanju določenih hormonov v telesu, ki povečujejo nastanek maščobe v koži in prispevajo k nastanku gub.
3. Margarina
Hrana ima znaten vpliv na nastanek maščobe v koži, kažejo številne znanstvene raziskave. Mlečni izdelki, med katerimi so tudi mleko in sirotkine beljakovine, povečajo IGF-1, kar povzroči mastno kožo. Mlečnih izdelkov ni potrebno povsem izločiti iz prehrane, toda ne uživajte jih prekomerno.
Eno izmed takšnih živil je na primer margarina, ki povzroča kronično vnetje, ki pospešuje nastanek gub. »Margarini se izogibajte, če želite preprečiti gube in suho kožo. Pogosto je narejena iz delno hidrogeniranih olj, ki so ena najpogostejših trans maščob,« poudarja dr. Newmark. Dodaja še, da so tovrstna živila tudi sicer polna transmaščob, ki povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in pospešujejo staranje kože.
Vir: index.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?