Ste tudi vi opazili, da paradižnik ni več tako okusen kot nekoč? TO je razlog!

Ste tudi vi opazili, da paradižnik ni več tako okusen kot nekoč? TO je razlog! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Paradižniki so lepi in čvrsti, ravno prav zreli in lepo dišijo. Toda ko doma pripravite bogato solato … Sledi razočaranje. Paradižnik je brez okusa. 

In to je dejstvo. Sodobne sorte so namreč prilagojene za to, da so paradižniki lepi in odporni na bolezni, okus pa se je pri križanju z namenom, da bi poudarili te lastnosti, izgubil, pišejo na informativnem spletnem portalu N1 Slovenija. 

Kot je za portal razložila Nina Kacjan Maršić s Katedre za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo ljubljanske Biotehniške fakultete je "okus paradižnika odvisen od vsebnosti organskih sladkorjev in kislin, ki se sintetizirajo v plodovih paradižnika v času njegovega zorenja."

Če je paradižnik torej obran, še preden v polnosti dozori, se njegov okus izgubi. Medtem ko se barvila sintetizirajo tudi po obiranju – v skladišču. Paradižniki so torej lahko živo rdeče barve, njihov okus pa ni tako izvrsten.

Za razvoj barvila je torej pomembno le, da se je sinteza že začela, ko je paradižnik še na rastlini. Tak plod bo v skladišču dozorel do rdeče barve.

To je torej pomemben razlog za slabši okus ...

Profimedia
Slabši okus paradižnika je posledica ciljev pridelovalcev, da izboljšajo njegove ekonomsko pomembne lastnosti, kar je šlo na račun okusa. 

Pridelovalci si torej želijo pridelek, ki ga je mogoče bolje skladiščiti, ki dlje časa ohranja svežost in je odpornejši tudi na transport. 

Stare sorte nimajo takšnih lastnosti. So bolj občutljive na bolezni in pridelava je zato dražja. Tudi pridelek je precej manjši, medtem ko pri intenzivni hidroponski pridelavi, kjer se rastline sadijo v vodo, v katero dodajajo hranila in rastlinske hormone, s posamezne rastline poberejo tudi po 10 kilogramov, še pove strokovnjakinja in hkrati poudari, da to, "da (industrijsko pridelan) paradižnik zraste v vodi, in ne v prsti, samo po sebi ni razlog za izgubo okusa."

Na okus poleg sorte pomembno vplivajo tudi okolijski dejavniki: 
  • temperatura, 
  • voda in 
  • hranila, 
  • predvsem pa sončno obsevanje. 

Paradižnik, ki ga lahko kupimo v poletnem obdobju, bo tako imel več arome in okusa, saj umetna svetloba v rastlinjakih ne more v celoti nadomestiti sončne. 

Na to, kakšen je okus paradižnika torej vpliva res veliko dejavnikov, a najbolj pomembna je sorta – in čas, ko se paradižnik obere. Najboljši je paradižnik, ki dozori na rastlini in ga ne oberejo predčasno. 

Več preberite na Zakaj paradižnik ni več tako okusen kot včasih

PREVERITE ŠE: Paradižnik zmešajte z moko in pripravite ta noro dober prigrizek (ki se ga ne boste nikoli naveličali!)

Posnetek zaslona | YouTube Un jour Une recette