Ste vedeli: To rastlinsko mleko je odlično za kuhanje in peko … In katero ni?

Ste vedeli: To rastlinsko mleko je odlično za kuhanje in peko … In katero ni? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2022

Rastlinsko mleko oziroma rastlinski napitki so alternativa kravjemu mleku, pa tudi drugim živalskega izvora. A po teh napitkih že dolgo ne posegajo le vegetarijanci in vegani. Ste tudi sami kdaj razmišljali, da bi v svojih receptih poskusili katerega izmed teh napitkov? 

Katero rastlinsko mleko je primerno za kuhanje in peko in katero ne najbolj?

Sojino, ovseno, mandljevo, kokosovo, riževo … Seznam je dolg. Vsem je skupno eno: so brez laktoze. Pri izbiri za vaš recept pa ne smete pozabiti še na okus in dodatke. Predvsem vedno preverite, ali gre za nesladkano različico, kajti to lahko močno vpliva na okus jedi. 

Ali lahko mleko v vseh receptih nadomestimo z rastlinskim mlekom? 

Načeloma velja: običajno mleko se lahko nadomesti z rastlinskim v razmerju 1:1. Če torej recept zahteva 200 ml kravjega mleka, naj bi namesto tega uporabili enako količino rastlinskega. 

Predvsem se mleko uporablja za hidracijo, medtem ko pomaga tudi pri barvi (zaradi naravnih sladkorjev) in volumnu oz. konsistenci (ker je gostejši od vode). Rastlinsko mleko lahko služi podobnim namenom. 

Le pri določenih jedeh strokovnjakinja za peko ne bi uporabila rastlinskega mleka – v receptih, kjer je glavni prav mlečni okus. 

Kaj morate upoštevati pri izbiri rastlinskega mleka za vaš recept, preverite v nadaljevanju 

Profimedia

Ovseno mleko

Najprej so bile nad ovsenim mlekom navdušene kavarne – ker se tako dobro speni namreč –, a je lahko zelo vsestranska sestavina tudi v domači kuhinji. Vendar pa sta njegova tekstura in okus odvisna od znamke. Izberite takšnega, ki ni sladkan in nima premočnega okusa, ki bi lahko prevladal v receptih.

Ovseno mleko je odlično za pripravo kremastega kapučina, smutijev (fantastično je skupaj z zamrznjemi jagodami) in kosmičev. Velja tudi za enega najboljših alternativ pri peki. Za peko tort in mafinov, bananinega kruha,  biskvitov ... Nekateri pa ga uporabljajo tudi za pripravo slanih jedi, kremastih juh denimo – vendar lahko doda sladko noto, zato poiščite znamko s čim bolj nevtralnim okusom.

Če mu dodate kokosovo olje, da ga zgostite, ga lahko uporabite za pripravo sladoleda. 

Mandljevo mleko

Je prav tako zelo vsestransko – vendar je lahko za pripravo nekaterih jedi presladko (ob nakupu preverite sestavine). Mandljevemu mleku se pogosto dodajajo tudi druge arome, najpogosteje vaniljeva.

Sicer pa je fantastično za pripravo palačink, pudingov, krem, peciva in kosmičev.

Če ste v receptu zamenjali mleko z mandljevim in recept ni uspel, to največkrat pomeni, da boste morali naslednjič le prilagoditi količino. Z mandljevim mlekom lahko običajno brez težav zamenjate mleko z manj maščobami – v enakem razmerju. Če recept zahteva polnomastno mleko, smetano ali pinjenec, pa bo treba recept precej prilagoditi.

Prav tako previdno pri receptih, ki zahtevajo pogreto mleko: mandljevo mleko se lahko hitro prismodi in tudi spremeni okus ter lahko postane grenko.

Pri peki sladic pa morate imeti v mislih še eno stvar: pecivo ne bo tako lepo zlato-rjavo zapečeno, kot če bi uporabili običajno mleko, zato bodite pozorni.

S čim mandljevega mleka ni dobro mešati: s kislimi sestavinami.

Kokosovo mleko

Profimedia

Ne smete ga zamenjati s kokosovim napitkom, ki ga najdete poleg pijač. Različica v pločevinki je precej gostejša in čudovito kremasta – zaradi zelo visoke vsebnosti maščob namreč. S svojo subtilno noto pa je to mleko okusno tako v slanih kot sladkih jedeh.

Ena od prvih stvari, na katero morate biti pozorni pri nakupu kokosovega mleka, je, ali kupujete pravo vrsto. Večina komercialno dostopnega vsebuje veliko dodatkov, od stabilizatorjev do sladil. Sladko se ne bo najbolj podalo slanim jedem.

Sicer pa lahko s kokosovim mlekom obogatite kavo, smuti ali pripravite koktalj, spečete svoje najljubše sladice, pripravite marinade, pomake in omake, ga vmešate v juhe in ustvarite najboljše zajtrke. Odličen je za pripravo sladic, kot so chia pudingi in rižev puding.

Čeprav je okus kokosa prisoten, ko mleko dodamo receptu, ta ni premočan. 

Kokosovo mleko iz pločevinke se brez težav tudi stepe v smetano. 

Riževo mleko

Riževo mleko pa je tisto, ki lahko marsikomu pri kuhi in peki predstavlja manjši izziv, saj je precej bolj vodeno. In ker je tako vodeno, bo recept verjetno zahteval kakšno vrsto gostila.

Zato, če pripravljate recept, ki zahteva želiranje – puding denimo – z riževim mlekom morda ne bo uspelo.

Prav tako riževo mleko ne bo dobro reagiralo, če mu dodate sok limone (da bi dobili t. i. buttermilk), v tem primeru se bolje obnese sojino, ki vsebuje več beljakovin.

Iz tega mleka lahko pripravite sladke in okusne napitke, pri peki pa bo rezultat nezanesljiv. Kot omenjeno, boste morali dodati zgoščevalec, pri tem pa bo potrebnega veliko eksperimentiranja.

Sojino mleko 

Veliko jih za peko prisega prav na sojino mleko. Od vseh rastlinskih različic vsebuje namreč največ beljakovin, ki so pri peki ključne. 

Mleko lahko v skorajda vseh receptih zamenjate v enakem razmerju – čeprav okus ne bo povsem enak, pa boste dobili podobno teksturo in konsistenco. Največ razlike v okusu boste opazili pri jedeh, kjer je mleko glavna sestavina: pudingi, kreme, kremaste juhe. 

Tako kot pri vseh ostalih, morate biti tudi pri sojinem mleku pozorni na vsebnost sladkorja.

Sicer pa je sojino mleko dober nadomestek pri peki in kuhanju tako sladkih kot slanih jedi.

Za konec pa še en nasvet:
Te priljubljene sestavine ne dodajajte umešanim jajcem