Te priljubljene sestavine ne dodajajte umešanim jajcem

Te priljubljene sestavine ne dodajajte umešanim jajcem (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2022

Poleg kosmičev in kaš, različnih namazov ter sadja so jajca verjetno eno najpogostejših živil, ki si jih privoščimo za zajtrk ali malico. Nekateri celo pravijo, da so zajtrk prvakov.

Vsekakor so jajca zelo priročno živilo – hitro so pripravljena in večina jih zna pripraviti. Vsaj tako menijo. Obstaja namreč ena sestavina, ki jo veliko ljudi dodaja umešanim jajcem, a po mnenju strokovnjaka ne sodi v ponev.

Kakovostna jajca pravzaprav ne potrebujejo prav veliko dodatnih sestavin.

Profimedia

Ali imate navado umešanim jajcem dodati malce mleka ali smetane, da bi bila ta bolj kremasta in okusnejša?

Če to počnete, lahko takoj prenehate. Mleko jih ne bo naredilo bolj kremaste.

Po mnenju Robbyja Melvina, vodje testne kuhinje za revijo Southern Living, bo mleko v jajcih povzročilo le eno: prekrilo okus in jih naredilo gumijaste.

Po Melvinovih besedah je vse, kar potrebujete za zares kremasta umešana jajca, maslo.

Maslo razpustite v ponvi na srednji temperaturi, dokler ne dobi zlate barve (vendar ne rjave!). Nato dodajte stepena jajca in jih pecite dokler ne zakrknejo – brez mešanja. Le občasno potegnite z lopatko po dnu ponve ali potisnite rob. Gotova so, ko so že zakrknila, a so še vedno kremasta in se lesketajo.

Še nekaj namigov:

Jajca vedno razžvrkljajte v posebni posodi, ne v ponvi. Pecite jih počasi, na srednje nizki temperaturi, sicer bodo zagotovo preveč pečena in suha. Ponev s štedilnika odstranite preden so jajca povsem pečena, saj se pečenje nadaljuje tudi, ko ponev že enkrat odstranite.

Na koncu jajca še solite in poprajte po okusu, dodajte zelišča ali po želji nariban sir. Pa dober tek!

Preverite:
Profimedia