Ta trik bo za zmeraj spremenil način, kako pripravljate špinačo

30. 1. 2023
Ta trik bo za zmeraj spremenil način, kako pripravljate špinačo (foto: Profimedia)
Profimedia

Špinača je precej prebrisana zelenjava – njena količina se s kuhanjem zmanjša na približno četrtino. Misliš, da bo polna pest ravno pravšnja količina, a ko je kuhana, je skoraj nevidna. Torej … 

Koliko špinače pravzaprav potrebujemo za "popolno" porcijo in kako jo lahko pripravimo, da se izognemo sluzasti zmešnjavi.

Koliko špinače za eno porcijo? 225 g na osebo bo kar dobro merilo. 

Kako pripraviti špinačo? 

Obstaja več tehnik priprave, no, da bo vsakič popolna, jo lahko skuhate na tri glavne načine, pišejo na strani delish.com: v ponvi oz. v kozici, v cedilu, v mikrovalovni pečici. 

Da ne bo zmede: gre za blanširano špinačo, ki se jo lahko postreže kot prilogo. Seveda lahko špinačo pripravimo tudi v omaki in z drugimi dodatki – zato morate obvezno preveriti recept na koncu članka!

Priprava v kozici:

Čeprav mnogi pravijo, da je greh, če špinačo kuhaš v vodi, je to ena izmed tehnik priprave in špinača je pripravljena v hipu. Vodo zavrite in vanjo vrzite špinačo. Špinača bo gotova v največ 30 sekundah – zato jo dobro pazite. Kuhano špinačo odcedite, začinite in postrezite. 

Dončićev odziv na viralni posnetek navdušil splet: "Butec in butec"
Priprava v mikrovalovni pečici:

Vse, kar morate narediti, je, da špinačo stresete v primerno posodo in postavite v mikrovalovno za minuto ali dve. Nato s kleščami iztisnite odvečno vodo (a previdno, saj je špinača vroča) in začinite po okusu. 

Zdaj pride na vrsto trik

Ta trik bo za zmeraj spremenil način, kako pripravljate špinačo
Profimedia

Ker – priznajmo – nasveti in triki, ki pomenijo manj posode in torej manj pomivanja, so nam nadvse všeč. Zato bo ta verjetno precej uporaben. 

Tehnika s cedilom:

Kuhanje špinače v cedilu vzame le nekaj minut. Odmerjeno količino špinače položite v cedilo in jo nad koritom previdno prelijte z vrelo vodo, dokler ne oveni. Pustite, da se odcedi, nato začinite po okusu, opiše postopek chef.

TRIK: Če radi pripravljate testenine s špinačo, pa vam ni treba vode posebej zavreti. Uporabite lahko kar vodo, v kateri so se kuhale testenine!

A ne pozabite nekaj žlic vode shraniti – v tem članku preverite, zakaj vode, v kateri so se kuhale testenine nikar ne zlivajte v odtok!

Drug način: špinačo preprosto zmešajte z odcejenimi testeninami. Vroče testenine bodo "skuhale" špinačo.

In še lažje: testenine pustite v cedilu, medtem pa v istem loncu na česnu podušite špinačo ali pripravite fantastično omako. 

Še dve ideji, kaj pripraviti iz špinače

Špinačni pesto 

Sestavine: 
  • 60 g mlade špinače
  • 20 g sveže bazilke
  • 80 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 25 g naribanega parmezana
  • 35 g pinjol ali mandljev
  • 1 strok česna
  • sol in poper
Priprava: 

V mešalniku zmešajte špinačo, baziliko in 1/3 olčnega olja. Dodajte parmezan, pinjole ali mandlje, česen in začinite s soljo in poprom.

Kremasta špinačna juha

Sestavine:
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula (nasekljajte)
  • šop mlade čebule (nasekljajte)
  • 2 stroka česna (strite)
  • 1 krompir (olupite in narežite na kocke)
  • 450 g špinače (odstranite trše peclje)
  • 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper
  • 120 ml smetane
Priprava:

V večji posodi segrejte olje. Dodajte čebulo in mlado čebulo in popražite (približno 5 minut). Vmešajte česen, nato dodajte krompir in špinačo. 

Prelijte z jušno osnovo in zavrite. Pustite lahkno vreti približno 15 minut oziroma dokler ni krompir kuhan (vendar ne razkuhan!). Solite in poprajte po okusu.

S paličnim mešalnikom dobro zmiksajte špinačo in krompir, nato vmešajte še smetano.

Preverite še:
Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani