Špinača je precej prebrisana zelenjava – njena količina se s kuhanjem zmanjša na približno četrtino. Misliš, da bo polna pest ravno pravšnja količina, a ko je kuhana, je skoraj nevidna. Torej …
Koliko špinače pravzaprav potrebujemo za "popolno" porcijo in kako jo lahko pripravimo, da se izognemo sluzasti zmešnjavi.
Koliko špinače za eno porcijo? 225 g na osebo bo kar dobro merilo.
Kako pripraviti špinačo?
Obstaja več tehnik priprave, no, da bo vsakič popolna, jo lahko skuhate na tri glavne načine, pišejo na strani delish.com: v ponvi oz. v kozici, v cedilu, v mikrovalovni pečici.
Da ne bo zmede: gre za blanširano špinačo, ki se jo lahko postreže kot prilogo. Seveda lahko špinačo pripravimo tudi v omaki in z drugimi dodatki – zato morate obvezno preveriti recept na koncu članka!
Priprava v kozici:
Čeprav mnogi pravijo, da je greh, če špinačo kuhaš v vodi, je to ena izmed tehnik priprave in špinača je pripravljena v hipu. Vodo zavrite in vanjo vrzite špinačo. Špinača bo gotova v največ 30 sekundah – zato jo dobro pazite. Kuhano špinačo odcedite, začinite in postrezite.
Priprava v mikrovalovni pečici:
Vse, kar morate narediti, je, da špinačo stresete v primerno posodo in postavite v mikrovalovno za minuto ali dve. Nato s kleščami iztisnite odvečno vodo (a previdno, saj je špinača vroča) in začinite po okusu.
Zdaj pride na vrsto trik
Ker – priznajmo – nasveti in triki, ki pomenijo manj posode in torej manj pomivanja, so nam nadvse všeč. Zato bo ta verjetno precej uporaben.
Tehnika s cedilom:
Kuhanje špinače v cedilu vzame le nekaj minut. Odmerjeno količino špinače položite v cedilo in jo nad koritom previdno prelijte z vrelo vodo, dokler ne oveni. Pustite, da se odcedi, nato začinite po okusu, opiše postopek chef.
TRIK: Če radi pripravljate testenine s špinačo, pa vam ni treba vode posebej zavreti. Uporabite lahko kar vodo, v kateri so se kuhale testenine!
A ne pozabite nekaj žlic vode shraniti – v tem članku preverite, zakaj vode, v kateri so se kuhale testenine nikar ne zlivajte v odtok!
Drug način: špinačo preprosto zmešajte z odcejenimi testeninami. Vroče testenine bodo "skuhale" špinačo.
In še lažje: testenine pustite v cedilu, medtem pa v istem loncu na česnu podušite špinačo ali pripravite fantastično omako.
Še dve ideji, kaj pripraviti iz špinače
Špinačni pesto
Sestavine:
- 60 g mlade špinače
- 20 g sveže bazilke
- 80 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 25 g naribanega parmezana
- 35 g pinjol ali mandljev
- 1 strok česna
- sol in poper
Priprava:
V mešalniku zmešajte špinačo, baziliko in 1/3 olčnega olja. Dodajte parmezan, pinjole ali mandlje, česen in začinite s soljo in poprom.
Kremasta špinačna juha
Sestavine:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula (nasekljajte)
- šop mlade čebule (nasekljajte)
- 2 stroka česna (strite)
- 1 krompir (olupite in narežite na kocke)
- 450 g špinače (odstranite trše peclje)
- 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- 120 ml smetane
Priprava:
V večji posodi segrejte olje. Dodajte čebulo in mlado čebulo in popražite (približno 5 minut). Vmešajte česen, nato dodajte krompir in špinačo.
Prelijte z jušno osnovo in zavrite. Pustite lahkno vreti približno 15 minut oziroma dokler ni krompir kuhan (vendar ne razkuhan!). Solite in poprajte po okusu.
S paličnim mešalnikom dobro zmiksajte špinačo in krompir, nato vmešajte še smetano.
Preverite še:
Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem