TA živila je priporočljivo uživati, če imate Covid-19

TA živila je priporočljivo uživati, če imate Covid-19 (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

Tudi, če imate blago različico koronavirusa, je priporočljivo, da poskrbite za svoje telo z ustreznimi živili. Preverite, kaj je v času prebolevanja dobro uživati.

Čeprav so sodobnejše različice koronavirusa navadno blažje od prejšnjih, je vseeno pomembno, da med okužbo pazite, kaj jeste in pijete. Tako pomagate lastnemu telesu, da se čim bolj uspešno spopade z virusom.

Preverite, katera živila je priporočljivo uživati v času bolezni.

Zelenjavna juha

Pri nekaterih ljudeh se lahko kot simptoma koronavirusa pojavita slabost in bruhanje, zato je bolje jesti lahko prebavljivo hrano, kot je denimo zelenjavna juha.

Topla zelenjavna juha bo zagotovila obilico vitaminov in mineralov, obenem pa topla tekočina lahko ublaži vneto grlo. Idealno je, če ob zelenjavni juhi zaužijete tudi kaj beljakovinskega, kot je tofu ali piščančje meso.

Kostna juha

S kostno juho dobite beljakovine ter pomembne minerale, kot so kalcij, magnezij, fosfor, cink in železo.

Jed je odlična tudi v primeru, ko vam primanjkuje apetita, a si vseeno želite svojemu telesu zagotoviti pomembna hranila za okrevanje.

Jagodičevje

Bogat vir antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in vam pomagajo hitreje okrevati. V svoje jedi vključite borovnice, jagode, maline ter drugo jagodičevje.

Ovseni kosmiči

Zdravo črevesje igra veliko vlogo pri močnem imunskem sistemu. Ovseni kosmiči so odličen vir vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo in posledično krepijo imunski sistem. Še dodatno so priporočljivi za vse, ki imate zaradi koronavirusa tudi prebavne težave.

Citrusi

Številni simptomi koronavirusa so precej podobni običajnemu prehladu, zato ni nobeno presenečenje, da je tudi v primeru okužbe s Covid-19 priporočljivo uživanje agrumov. So odličen vir vitamina C, ki pomaga pri hitrejšem okrevenju in preprečuje morebitne zaplete.

Losos

Losos je super vir omega-3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno. Obenem telesu zagotavlja beljakovine, ki prav tako igrajo pomembno vlogo pri okrevanju.

Voda

V času okužbe s koronavirusom ne pozabite tudi na hidracijo telesa. Že blaga dehidracija lahko poslabša simptome in privede do slabšega počutja. Poskrbite torej, da dnevno zaužijete zadostno količino vode.

Vir: n1info.hr