SEZAMOVO OLJEObstaja več olj, ki jih je bolje shranjevati v hladilniku. Večina olj se bo sicer povsem dobro obdržala tudi na sobni temperaturi, stran od virov toplote ali direktne svetlobe. A če olje uporabljamo počasi ali imamo večje količine, ga je bolje shraniti v hladilniku.Sezamovo olje in druga nerafinirana olja iz oreščkov rada postanejo žaltava in izgubijo okus, če jih dlje časa hranimo na sobni temperaturi.Preprosta razlaga: olja iz oreščkov in semen vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so dovzetne za oksidacijo.Enako velja za hladno stiskana olja in olja z okusom. Tudi ta se lahko sčasoma pokvarijo zaradi oksidacije, zato je odprto steklenico bolje shraniti v hladilniku.Namig: opazili boste, da bo hladno olje nekoliko motno. Nekoliko pred uporabo ga vzemite iz hladilnika, da pride na sobno temperaturo.Ko postane olje žarko, ga zavrzite.
Viri: www.berkeleywellness.com, nchfp.uga.edu, www.thekitchn.com, www.gardeners.com