Ta živila odstranite iz omaric in shrambe

14. 5. 2021
Deli
9 / 9
Profimedia

SEZAMOVO OLJE

Obstaja več olj, ki jih je bolje shranjevati v hladilniku. Večina olj se bo sicer povsem dobro obdržala tudi na sobni temperaturi, stran od virov toplote ali direktne svetlobe.

A če olje uporabljamo počasi ali imamo večje količine, ga je bolje shraniti v hladilniku.

Sezamovo olje in druga nerafinirana olja iz oreščkov rada postanejo žaltava in izgubijo okus, če jih dlje časa hranimo na sobni temperaturi.

Preprosta razlaga: olja iz oreščkov in semen vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so dovzetne za oksidacijo.

Enako velja za hladno stiskana olja in olja z okusom. Tudi ta se lahko sčasoma pokvarijo zaradi oksidacije, zato je odprto steklenico bolje shraniti v hladilniku.

Namig: opazili boste, da bo hladno olje nekoliko motno. Nekoliko pred uporabo ga vzemite iz hladilnika, da pride na sobno temperaturo.

Ko postane olje žarko, ga zavrzite.

Viri: www.berkeleywellness.com, nchfp.uga.edu, www.thekitchn.com, www.gardeners.com

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"