Tako doma naredite tofu iz rdeče leče! Pripravljeno v minuti

2. 4. 2024
Deli
Tako doma naredite tofu iz rdeče leče! Pripravljeno v minuti (foto: Profimedia)
Profimedia

Rdeča leča je stročnica, ki jo radi uporabimo predvsem za pripravo juh in namazov. Od danes naprej boste lahko iz nje pripravljali tudi domač tofu. 

Pravi tofu izdelujejo iz sojinega mleka s postopkom, ki je podoben izdelavi sira. Je pomembna sestavina azijske kuhinje, a se vse pogosteje uporablja tudi v evropski, še posebej v vegetarijanski in veganski prehrani. 

Toda če radi preizkušate nove recepte, poskusite pripraviti 'tofu' tudi iz rdeče leče. T. i. ponarejeni tofu je pripravljen zelo hitro, recept je zares enostaven in pravzaprav ga lahko pripravite iz skoraj vseh stročnic, ki so odličen vir beljakovin, vlaknin ter drugih hranil. 

Ne spreglejte še:

Sestavine: 

  • 200 g rdeče leče
  • 250 g vrele vode
  • ½ žličke soli in drugih začimb po okusu

Priprava: 

Lečo skupaj z vrelo vodo vsujte v mešalnik in pustite stati 10 do 15 minut. Dodajte sol in druge začimbe po svojem okusu. Mešajte toliko časa, da dobite fino in homogeno maso. 

Maso stresite v ponev in ob stalnem mešanju počasi segrevajte, dokler se ne zgosti. 

Maso nato stresite v posodo, v kateri jo boste lahko lepo poravnali. Posodo postavite v hladilnik. Ko se bo masa ohladila, bo postala čvrsta in lahko jo boste narezali na kocke. 

In tofu je pripravljen. 

Tofu lahko preprosto na hitro popečete na olju in uporabite na različne načine. Si ga privoščite samega ali z omako, ga dodate solatam, primešate k popraženi zelenjavi, zavijete v takose, skuhate curry …

Nasvet: če imate raje bolj čvrst tofu, naslednjič uporabite manj vode.

Preberite tudi: Ste okrog zunanjega dela rumenjaka opazili sivo ali zeleno obarvanje? Ali lahko takšno jajce pojeste?

 

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ