Le kaj so tiste drobne bele pikice na koži? Nekaj je zagotovo – nikar jih ne stiskajte!

30. 1. 2023
Deli
Le kaj so tiste drobne bele pikice na koži? Nekaj je zagotovo – nikar jih ne stiskajte! (foto: Profimedia)
Profimedia

To namreč niso beli ogrci ali mozoljčki, kot menijo mnogi. 

To so pravzaprav majhne ciste, ki nastanejo, ko se odmrle kožne celice ujamejo pod kožo. Keratin v celicah, ujetih pod kožo, se strdi in ustvari te majhne ciste, ki jim pravimo tudi milije. Običajno so bele, če so vnete pa so lahko tudi rumene ali rdeče. 

Drobne bele pikice, ki so na otip zrnaste, se najpogosteje pojavijo na predelu okoli oči in na licih, lahko pa tudi na drugih delih telesa, na primer, na trupu in genitalijah. Prizadenejo ljudi vseh starosti in narodnosti in so zelo pogoste pri dojenčkih. 

Lahko se pojavijo brez očitnega razloga ali sprožilca ali pa jih sproži oblika poškodbe kože, denimo sončne opekline ali dolgotrajna uporaba steroidnih krem. Klinične študije so pokazale, da so povezane tudi z nekaterimi genetsko pogojenimi kožnimi boleznimi. 

Obstaja več vrst milij:
  • neonatalne, juvenilne, milije en plaque, eruptivne milije, najpogostejše pa so primarne in sekundarne.

Neonatalne prizadenejo dojenčke, prisotne so že ob rojstvu in najpogosteje se pojavijo na nosu in okoli. Juvenilne milije pa so simptom dednega stanja. 

Milije en plaque so redka oblika, ki se pojavi pri odraslih na rdeči, otečeni in vneti koži, običajno okoli ušes in očesnih predelov. Eruptivne milije pa so večje skupine, ki se pojavljajo postopoma, pogosto pri mlajših ženskah, razlog naj bi bila izpostavljenost UV žarkom.

Primarne milije se lahko pojavijo brez očitnega razloga in ponavadi izzvenijo v nekaj tednih brez zdravljenja. 

Sekundarne milije so posledica poškodbe kože. Sprožilec je lahko kakršnakoli mehanska poškodba (močan laser ali abrazivna nega kože), ki povzroči nenormalen proces celjenja, kar vodi v kopičenje keratina pod kožo. 

Kako se lahko znebite milij? 

Zdravljenje načeloma ni potrebno, saj te pikice izginejo same od sebe. Če pa so trdovratne ali vas preprosto zelo motijo, se priporoča obisk dermatologa. 

Obstajajo različni načini zdravljenja: t. i. deroofing, postopek, pri katerem se z majhno sterilno iglo odpre pore in odstrani vsebino. 

Drugi postopki so tudi: zdravljenje z retinoidi (krema), kemični piling, laserska ablacija, diatermija.

Kako preprečiti ponoven nastanek belih pikic?

Znebite se krem in pilingov ter drugih izdelkov za nego kože, ki so močno odišavljeni ali vsebujejo silikon. 

Izogibajte se čistilom na osnovi olja in težkim kremam ter drugim izdelkom, ki vsebujejo snovi, kot je petrolej ali lanolin. 

Vedno poskrbite za zaščito pred soncem. 

Nikar ne stiskajte!

Ker lahko s tem stanje močno poslabšate. 

Milije so pokrite s plastjo kože. Če jih boste poskušali stisniti, vsebine ne boste mogli iztisniti na površje, kot se to zgodi pri mozoljčkih, vendar lahko to početje povzroči brazgotinjenje, zlasti na predelu okoli oči. 

Preverite tudi:
Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju

 

 

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi