TAKŠEN kruh bi morali jesti, če hujšate

TAKŠEN kruh bi morali jesti, če hujšate (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2022

Če hujšate, se vam ni treba izogibati kruhu. A kakšnega izbrati?

Kruh je pogost del naše prehrane, a se mu nekateri v času hujšanja izogibajo. Med ljudmi velja namreč prepričanje, da kruh "redi", vendar strokovnjaki opozarjajo, da temu v resnici ni tako.

Osebna trenerka Nuša Gnezda je že pred časom povedala, da ogljikovi hidrati v resnici niso škodljivi, temveč so obvezen del naše prehrane. S tem, ko se odpovemo "ogljikovim hidratom", najpogosteje izločimo živila, kot so piškoti, pica, peciva in podobno. 

"Če pogledate sestavo teh živil vidite, da vsebujejo veliko maščobe. Ljudje se torej s takimi odločitvami v prvi vrsti odpovejo maščobam, ne ogljikovim hidratom," poudarja. Maščobe pa imajo večjo energijsko vrednost, kakor ogljikovi hidrati. "Telesna sestava je odvisna od tega, koliko kalorij pojemo in ne tega, koliko ogljikovih hidratov pojemo.

Podobno je tudi s kruhom.

"S tem, ko se odpoveste kruhu, se v resnici odpoveste tistemu, kar namažete na kruh," je povedala Nuša. Ravno namazi, salame, siri in podobna živila imajo ponavadi veliko kalorično vrednost in zato predstavljajo večjo oviro pri hujšanju, kakor kruh sam.

Tudi ameriška dietetičarka Natalie Mokari je za CNN povedala, da se veliko ljudi izogiba kruhu, kar pa je veliko napak. "Dosti mojih strank je mnenja, da ne bi smeli jesti kruha, kar je žalostno, saj je kruh odličen vir polnozrnatih žit. Ogljikove hidrate potrebujemo za normalno delovanje našega organizma," opozarja Mokari.

Ogljikovi hidrati so nujni za delovanje možganov.

"Ogljikovi hidrati so praktično "hrana za možgane." Morda ste opazili, da se počutite zelo počasne, imate možgansko meglo ali preprosto nimate veliko energije, če ne uživate dovolj ogljikovih hidratov," pojasnjuje dietetičarka.

Kateri kruh izbrati?

Danes na tržišču poznamo že različne vrste kruha in ob tem je včasih težko ugotoviti, kakšen bi bil najboljši za nas. Mokari svetuje, da kruh izberemo glede na naše individualne potrebe.

"Polnozrnati kruh vsebuje več vitaminov, polnozrnatih žit in vlaknin ter manj negativno vpliva na krvni sladkor, kar je lahko koristno za ljudi, ki imajo inzulinsko rezistenco," je pojasnila Mokari.

Vlaknine poskrbijo tudi za daljši občutek sitosti: zaradi tega boste zaužili manjše količine hrane in ne boste posegali po prigrizkih, kar lahko pomaga tudi pri hujšanju.

Kaj pa dietni kruh ali kruh z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Mokari jih nerada svetuje, saj imajo po njenem mnenju veliko dodatkov za izboljšanje okusa. "Vseeno pa spoštujem odločitev posameznikov, če menijo, da je to zanje najboljša izbira," je še povedala.

Če si torej želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, ni nobene potrebe, da bi se izogibali kruhu. "Kruhu in drugim živilom, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, je treba odvzeti stigmo in jih vključiti v uravnoteženo prehrano,” pravi dietetičarka.