Te hrane NIKOLI ne bi smeli kupovati na znižanju

26. 2. 2023
Deli
Te hrane NIKOLI ne bi smeli kupovati na znižanju (foto: profimedia)
profimedia

V današnjem času se vsi trudimo prihraniti nekaj denarja, tudi pri hrani. Verjetno ne bomo zgrešili, če rečemo, da kaj vzamete tudi s police znižanih izdelkov tik pred rokom izteka. Poglejte, česa tam nikoli ne bi smeli kupiti. 

Včasih je tveganje za zdravje preveliko in bi morali vseeno zapraviti nekaj več denarja ter kupiti kvalitetnejše, bolj sveže izdelke. Veste, pri katerih je to še posebej pomembno? 

Tudi v živilskih trgovinah se marsikaj znajde na policah za znižanje, a to ne pomeni nujno, da so izdelki slabi. Trgovine imajo različne smernice glede tega, koliko časa je določen izdelek uporaben. Včasih gre le zato, da želijo določen izdelek porabiti, da lahko shrambo zapolnijo z drugim. 

Zelo previdni bodite pri nakupu spodnjih izdelkov: 

Sesekljano sadje in zelenjava

Kadar sta znižana ta dva izdelka, se jima verjetno bliža konec uporabnosti. Raje nakupite sveže sadje in zelenjavo, saj bo ceneje in zalogo boste imeli za cel teden. 

Avokado

Avokado je običajno drag sadež, zato se je težko upreti tistemu po znižani ceni. Verjetno so prezreli, zato je vredu, da jih kupite in porabite isti dan, drugače se jim raje izognite. 

Neekološko pridelano meso

Pri živilih živalskega izvora je kvaliteta najpomembnejša, zato je bolje, da jim namenite več denarja in prihranite kje drugje. Včasih so znižani kvalitetni kosi mesa, a takrat jih porabite hitro, najbolje isti ali naslednji dan. 

Solata v vrečki

Veliko hitreje bo izgubila svežino, če je zaprta v vrečki, zato je ne kupite, tudi če je znižana. 

Pecivo

Se pri slaščicah ustavite, kadar so znižane? Takrat si jih je vredno privoščiti, kajne? Verjetno niso sveže in se tudi pri okusu pozna tisti rok trajanja, ki se hitro bliža ...

Maslo iz oreščkov in brez dodatkov

Če je na arašidovem maslu ali katerem drugem maslu iz oreščkov jasno napisano, da vsebuje sveže oreščke, jih vzemite, ko ne bodo znižani, saj je okus lahko precej drugačen, ko se izdelek bliža roku uporabnosti. 

Jajca

Za jajca raje plačajte več in izberite najkakovostnejša, ki so na voljo. S tem se izognete škodljivim snovem, ki so prisotne v cenejših jajcih, pa tudi mesu in drugih živalskih izdelkih. 

Mleko

Če ga porabite veliko, se vam nakup po akcijski ceni vedno izplača. Pa vendar, se res? Slej ko prej boste v kartonu mleka naleteli na kakšnega, ki se je skisal ali mu je pretekel rok. Ne želite si tega ...

Kruh

Kadar izkoristite akcijo in vzamete kruh, lahko dobite starega in splesni veliko prej, kot bi, če bi kupili svežega iz redne ponudbe. 

Živila brez konzervansov

Že tako ali tako zdržijo veliko manj časa, zato jih nikar ne jemljite, kadar so znižani, saj je njihov rok uporabnosti takrat že precej pri koncu. 

Jogurt

Tako kot mleko, se tudi jogurt zlahka pokvari, še povečate pa si možnosti, kadar ga kupite na znižanju. 

Prisluhnite še našemu podkastu z nutricionistko Lauro Škvorc. Povedala je, na kaj morate biti previdni ob jemanju prehranskih dopolnil!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ