5 razlogov, zakaj je nekaj raztezanja dobro narediti že zjutraj

22. 2. 2023
Deli
5 razlogov, zakaj je nekaj raztezanja dobro narediti že zjutraj (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšno navado imate začeti svoja jutra? Ležerno ali bolj aktivno? Naj vam izdamo odličen način za začetek jutra z obilo pozitivne energije. Poskusite z jutranjim raztezanjem, ki je lahko le nekaj minutno ali pa opravite kar vadbo s katero boste dobili izdatno mero energije za dan, ki je pred vami, poleg tega pa še številne druge koristi za zdravje. 

Katere so prednosti jutranje vadbe?

Med spanjem se zaradi dolgih neaktivnih ur zniža telesna temperatura, kar skrajša in zategne mišice, kar je eden izmed razlogov, da bi si zjutraj mogli vzeti vsaj nekaj minut za raztezanje.

Zmanjšanje vnetij in bolečin v sklepih ter mišicah

Jutranje raztezanje zmanjšuje vnetja in bolečine v sklepih in mišicah. Z jutranjimi raztezanji krepite mišice in skrbite za prožnost ter tako zmanjšujete tveganje za poškodbe.

Aktivacija parasimpatičnega živčnega sistema

Če se pogosto zbujate utrujeni in se trudite, da čez dan ohranjate dovolj energije, je jutranje raztezanje pravi način, da svoje telo prebudite in dvignete nivo življenjskega elana. Jutranja vadba aktivira parasimpatični živčni sistem in poveča prekrvavitev telesa. Poleg tega vas raztezanje napolni z energijo za ves dan.

Če zjutraj telovadite, lahko ponoči bolje spite

Z jutranjo vadbo boste tudi ponoči bolje spali. Obstajajo fiziološki razlogi, zaradi katerih z jutranjo vadbo svojemu telesu naredite uslugo. Naravna telesna ura ali cirkadiani ritem (naravni ritem spanja in budnosti možganov ter notranja ura telesa), deluje v približno 24-urnem ciklu. S tem, ko to upoštevate, si pomagate tudi pri uravnavanju spanja, ravni energije, presnove in drugih telesnih funkcij.

Lajšanje stresa

Tudi kratka dejavnost, kot je na primer jutranje 15-minutno raztezanje, lahko pomaga zmanjšati raven stresa in tesnobe. Če želite, da bo jutranje raztezanje pomirjujoče, si lahko predvajate sproščujočo ali pomirjujočo glasbo, ki vas bo spravila v dobro voljo. Če se soočate s tesnobo, lahko poskusite s pomirjujočimi zvoki flavte ali tibetanske posode. Ko boste pričeli dan na umirjen in sproščen način, bo tako potekal tudi preostanek.

Sveže misli in boljše mentalno počutje

Kakršna koli oblika jutranje vadbe bo razgibala otrdele mišice vašega telesa. Ko se telo sprosti, dobi nov prostor za svežo energijo. Ljudje, ki zjutraj telovadijo, imajo običajno širši pogled, saj jim vadba pomaga, da zlahka uvidijo in preidejo na nove perspektive v življenju. 

Vir: dailyhealthybody

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ