Testenine za hujšanje

28. 5. 2009
Deli

Rezanci širataki vsebujejo posebno topno vlaknino, ki se v telesu ne resorbira, ampak močno nabrekne in vas prepriča, da ste pravzaprav siti.

Čudežne prosojne testenine, ki so skoraj brez okusa in kalorij, so zares neverjetne. Narejene so iz gomolja rastline, imenovane azijski konjak (Amorphophallus konjac), ki vsebuje veliko topne vlaknine glukomanan.

Znanstveno je dokazano, da ima ta posebne lastnosti ? raziskovalci z univerze v Connecticutu so odkrili, da glukomanan pomaga zniževati slabi LDL-holesterol in skupne trigliceride ter preprečuje nihanja sladkorja v krvi, nedavna študija na Tajskem pa je pokazala, da po zaužitju ogljikohidratnega obroka že en gram te vlaknine značilno upočasni absorpcijo sladkorja v krvni obtok.

To pomeni, da se jedi, ki jih spremlja čudežna vlaknina v obliki živila ali prehranskega dodatka, presnavljajo počasneje in da zagotavljajo dolgotrajen občutek sitosti. Z uživanjem te vlaknine se lahko tudi izognemo nenadnim dvigom krvnega sladkorja, ki lahko povzročijo večanje maščobnih zalog in poškodbe krvnih žil.

Rezanci širataki so skoraj brez okusa, vendar se ga zelo hitro navzamejo od spremljajočih sestavin, zato so uporabno živilo, ki ga lahko kombiniramo z različnimi jedmi. Ena porcija (pribl. 12 dag) vsebuje okoli tri grame glukonomanana, ki upočasni prehod ogljikovih hidratov v kri in ustvari dolgotrajen občutek sitosti. Zadnje je vsekakor dobrodošla pomoč pri shujševalnih dietah.

Na naših prodajnih policah boste našli sušene rezance širataki, ki jih morate le preliti z vodo in odcediti.

Širataki s praženo zelenjavo in mesom

Okusna in barvita mešanica, ki jo lahko jeste brez slabe vesti. Testenine poskrbijo za veliko porcijo vlaknin in zmanjšajo hitrost glikemijskega odziva.

  • Sestavine

2 jedilni žlici sesekljanega česna

1 jedilna žlica sesekljane ingverjeve korenike

sol in sveže mleti črni poper po okusu

? skodelice temne sojine omake

? skodelice sveže iztisnjenega limetinega soka

? skodelice rjavega sladkorja

1 glava kitajskega zelja

(liste operite in narežite na pribl. 1 cm široke rezine)

4 tanko narezane mlade čebulice (ločite bele in temne dele stebel)

2 rdeči papriki, narezani na pribl. 2 x 2 cm velike koščke

? kg mletega svinjskega mesa, ki ste ga že do konca prepražili na malo olja

2 skodelici testenin širataki (če jih dobite v obliki peresnikov), ki ste jih pripravili po navodilih in dobro odcedili

  • Priprava

2. Dodajte svež limetin sok, sojino omako in sladkor. Zavrite in počasi kuhajte 8? 10 minut, da izpari približno tretjina tekočine. Gostoto omake lahko preverite tako, da s kuhalnico na krožnik kanete kapljico: omaka je dovolj gosta, če se ne razlije. Odstavite.

3. V večji vok (lahko uporabite tudi večjo in globoko ponev) vlijte malo olja. Močno ga segrejte na visoki temperaturi. Ko začne olje migotati, stresite v vok narezano kitajsko zelje, rezine belega dela mladih čebulic in koščke narezane paprike. Pražite in mešajte približno eno minuto, da se zelenjava malce zmehča. Nato dodajte popraženo mleto meso, peresnike ali rezance in omako. Dobro premešajte, da se sestavine prepojijo. Poskusite in po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom. Razdelite na krožnike in okrasite z narezanimi temnimi lističi mladih čebulic. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 461 kalorij, 35 g beljakovin, 27 g ogljikovih hidratov, 25 g maščob, 7 g vlaknin.

Pisana omleta z rezanci in klobaso chorizo

Za pikanten pridih poskrbi pekoča klobasa s papriko, tj. chorizo, znana španska specialiteta.

  • Sestavine

3 jajca

2 skodelici grobo nastrganih bučk cuket

? skodelice grobo nastrganega korenja

? skodelice sesekljane šalotke

25 dag drobno narezanih surovih kozic

25 dag mlete klobase chorizo

1 skodelica moke

1 strok sesekljanega česna

sol in poper po okusu

1 skodelica oljčnega olja

  • Priprava

2. Na srednji temperaturi segrejte ponev in dodajte toliko oljčnega olja, da dobro prekrijete dno. Z zajemalko zajemite eno četrtino pripravljene mase, ki jo v ponvi z rahlim pritiskanjem oblikujete v debelo palačinko. Na vsaki strani jo pecite od 5? 8 minut, da skorja zlato porjavi. Pečeno omleto prestavite na krožnik, v ponev po potrebi dodajte malo olja in postopek ponovite. Pripravite 4 omlete.

3 Postrezite z omako iz lahke majoneze, ki ste ji dodali strt česen in malo limoninega soka. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 632 kalorij, 34 g beljakovin, 30 g ogljikovih hidratov, 41 g maščob, 5 g vlaknin.

Testenine širataki se hitro navzamejo arome svežih zelišč.

Solata caprese s testeninami

Originalna solata izvira iz Italije. Obvezne sestavine so sveža mocarela, češnjevi paradižniki, bazilika, oljčno olje, poper in sol.

  • Sestavine

1 zavitek že pripravljenih rezancev širataki (namočeni in odcejeni)

3 veliki paradižniki, narezani na majhne kocke

? skodelice kuhanega graha (lahko odcejenega iz slanice)

1 skodelica mocarele, narezane na rezine

? skodelice sveže sesekljanih listov bazilike

svež sok ene limone

? skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

sol in sveže mleti poper po okusu

  • Priprava

2. Nato v vročo vodo stresite rezance in jih hitro pogrejte (30 sekund). Dobro odcejene pretresite v večjo skledo. Dodajte beluše in vse preostale sestavine: paradižnik, grah, mocarelo, baziliko, limonin sok, oljčno olje. Solite in poprajte po okusu ter nežno premešajte. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 386 kalorij, 8 g beljakovin, 12 g ogljikovih hidratov, 35 g maščob, 7 g vlaknin.

Lažne testenine s pestom

Rezancev, ki ste jih navajeni, sploh ne boste pogrešali, ker je okus odličen.

  • Sestavine

? skodelice svežih peteršiljevih listov

? skodelice nastrganega parmezana

? skodelice hladnega oljčnega olja

1 strok česna

? skodelice pinjol

sol in poper po okusu

1 skodelica stročjega fižola

1 zavitek že pripravljenih rezancev širataki (namočeni in odcejeni)

  • Priprava

2. Dodajte sir, oljčno olje, česen in pinjole. Ponovno sekljajte, da dobite kremasto zmes, ki jo na koncu še solite in poprate po okusu ter z mešalnikom hitro premešate. Preložite v primerno veliko posodico ali kozarec.

3. V lonec vlijte vodo in jo osolite. V kipeči vodi 8? 10 minut kuhajte stročji fižol. Ven ga poberite s penovko in ga ohladite pod mrzlo vodo. Odcedite in narežite na 2? 3 cm dolge kose. V vroči vodi nato pogrejte rezance (30 sekund), jih odcedite in pretresite v skledo. Dodajte pesto in narezan stročji fižol ter dobro pretresite. Posujte z nastrganim parmezanom in postrezite. Zadostuje za 4 porcije.

  • Na porcijo: 379 kalorij, 8 g beljakovin, 12 g ogljikovih hidratov, 35 g maščob, 7 g vlaknin.

Anja Janeš

Foto: Plamen Petkov in Jamie Chung

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord