Težave med menstruacijo? Teh 12 živil vam lahko pomaga

29. 5. 2021
Deli
Težave med menstruacijo? Teh 12 živil vam lahko pomaga (foto: profimedia)
profimedia

Sicer je veliko odvisno od osebe, vendar se mnoge med menstruacijo srečujejo s krči, spremembami v razpoloženju, slabostjo, napihnjenostjo, glavoboli, prebavnimi težavami in na splošno slabim počutjem. A nikar ne skrbite - za vsako bolezen rož'ca raste in za vsako „žensko težavo“ obstaja živilo, ki vam lahko pomaga.

Za vas smo tokrat poiskali živila, ki lahko ublažijo različne nevšečnosti, s katerimi se srečujete v ženskih dnevih.

1. Ingver

Ingver se že stoletja uporablja za najrazličnejše težave, kot so boleče grlo in jutranja slabost. Pomaga pa tudi pri ženskih težavah. Če ste v času menstruacije napihnjeni ali imate krče, vam lahko pomaga ingverjev čaj, ki bo s svojim protivnetnim delovanjem ublažil bolečino.

2. Sadje

V tistih dnevih je še posebej pomembno, da poskrbite za ustrezno hidracijo. Pri tem vam lahko pomaga sadje, ki je bogato s tekočino (lubenica, melona, jagode, ananas...). Poleg tega pa boste lahko z uživanjem sadja lahko nekoliko omilili željo po sladkem.

Nekatere ženske imajo med menstruacijo veliko željo po sladkem, kar slabo vpliva na raven glukoze v krvi in posledično še poslabša vaše počutje. S tem, ko imate uživanje sladkorja pod kontrolo, se bo izboljšalo tudi vaše vsesplošno počutje.

3. Kurkuma

Kurkuma je še ena izmed „magičnih začimb“, ki pomaga pri marsičemu. Preventivno lahko preprečuje nastanek srčno-žilnih in rakavih obolenj, ugodno vpliva na imunski sistem, izboljšuje delovanje možganov, nekatere študije celo namigujejo na to, da lahko pomaga pri zdravljenju depresije.

Poleg vsega naštetega pa ima kurkuma tudi protivnetne učinke, ki bodo pomagali pri blaženju menstrualnih težav. Lahko si jo dodate v hrano, vzamete v obliki prehranskega dodatka, ali si jo vmešate v kakšen napitek.

4. Laneno olje

Laneno olje je prava zakladnica omega-3 maščobnih kislin. Slednje prav tako delujejo protivnetno, poleg tega pa pomagajo tudi pri zaprtju.

5. Kombuča

Kombuča je fermentiran čaj, bogat s koristnimi bakterijami. Ne samo, da bo vaše telo obogatila s probiotiki in antioksidanti; poleg tega vas bo tudi ščitila pred škodljivimi bakterijami, za katere je telo v času menstruacije še bolj dovzetno.

6. Kvinoja

Vse bolj priljubljeno živilo, ki kar kipi od vseh hranil. Kvinoja je bogata z železom, ki ga med menstruacijo izgubljamo in zato še toliko bolj potrebujemo. Poleg tega vsebuje precej beljakovin in magnezija, kar vam lahko pomaga pri izboljšanju vašega počutja. Ker je kvinoja brez glutena, je primerna tudi za osebe s celiakijo, uživajo pa jo tudi diabetiki.

7. Temna čokolada

Temna čokolada je absolutno eden najbolj priljubljenih prigrizkov. Z njo lahko potešimo željo po sladkem, za razliko od mlečne čokolade pa ima temna manj sladkorja in kar nekaj pozitivnih učinkov. Zaradi visoke vsebnosti magnezija lahko pomaga zmanjšati intenzivnost predmenstrualnega sindroma (PMS). Ne gre pa zanemariti niti visoke vsebnosti železa na katerega moramo med menstruacijo biti pozorne.

Ni pa nujno, da si privoščite navadno temno čokolado; lahko izberete tudi tablico s soljo, čilijem, lešniki, figami, brusnicami... Nekatere sestavine prav tako dobro vplivajo na „ženske težave“ in kombinacija s temno čokolado je lahko zadetek v polno!

8. Stročnice

Sploh leča in fižol sta pravi super živili! Stročnice na naše telo ugodno vplivajo iz več vidikov, med drugim pa tudi lajšajo težave med menstruacijo. Ponašajo se z visoko vsebnostjo železa in vitaminov, poleg tega pa so odličen vir beljakovin. Zadostno uživanje beljakovin pomaga blažiti krče, nam daje občutek sitosti in izboljša naše vsesplošno počutje.

9. Zelena listnata zelenjava

Tudi zelena listnata zelenjava, kot so špinača in kodrolistnati ohrovt so bogati z železom. Ker med menstruacijo izgubljamo kri, je v tistih dnevih še posebej pomembno, da poskrbimo za zadosten vnos železa, s čimer bomo imele več energije in se boljše počutile.

10. Oreščki

Še en zelo priljubljen prigrizek, ki ima malo morje pozitivnih učinkov. Znani so po tem, da imajo veliko omega-3 maščobnih kislin, imajo pa tudi veliko beljakovin, magnezija in vitaminov. Nekateri oreščki imajo še dodatne specifične učinke; mandlji recimo lahko pomagajo pri premagovanju glavobola.

11. Tofu

Še en odličen vir beljakovin, ki bo okrepil naše telo. Poleg tega je bogat tudi z železom, magnezijem in kalcijem.

12. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči imajo visoko vsebnost vlaknin, s čimer lahko lajšajo razne prebavne težave. Prav tako nam nudijo občutek sitosti za dolgo časa, zato se lahko z uživanjem tega živila izognemo poseganju po nezdravih prigrizkih.

Seveda je veliko odvisno od človeka samega. Tako, kot ima vsaka drugačne težave, tako tudi vsaka prisega na drugačna živila. Preizkusite, kaj najbolj ustreza vam in prisluhnite svojemu telesu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ