10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

To so živila, ki vsebujejo veliko vitamina B12 (in zakaj se morajo znajti na vašem krožniku)

To so živila, ki vsebujejo veliko vitamina B12 (in zakaj se morajo znajti na vašem krožniku) (foto: profimedia) profimedia
29. 7. 2019

Celice potrebujejo vitamin B12 za delovanje, zato je pomembno, da skrbite za zadostno količino vitamina v telesu. Če ga primanjkuje, boste to prepoznali v nekaterih znakih. 

Vitamin B12 igra pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, ustvarjanju DNA in zdravju živcev. S staranjem se zmožnost telesa za absorpcijo vitamina B12 upočasni. Za pomanjkanjem lahko trpijo tudi vegetarijanci in vegani, če ga ustrezno ne nadomestijo. Nekateri znaki, ki kažejo, da bi morali v prehrano vnesti več vitamina B12, so povsem običajni in jih hitro lahko pripišete utrujenosti ali stresu. Če se ponavljajo kar naprej, je vzrok lahko tudi pomanjkanje vitaminov.

Pozorni bodite na naslednje: 

  • zaspanost kljub urejenemu spalnemu ritmu

  • fizični napori se zdijo težji kot običajno

  • rumen odtenek kože

  • nezmožnost opravljanja preprostih nalog (npr. pranje perila, iskanje ključev, razmišljanje o opravkih, ki ste jih storili že velikokrat)

  • gladek in rdeč jezik

  • neprestano ste v skrbeh, morda se celo zjočete

Da bi preprečili pomanjkanje vitamina, kuhinjo založite z živili, ki ga vsebujejo v večjih količinah. 

Losos

Večji zrezek lososa vsebuje približno dvakratno količino vitamina B12, kot ga telo potrebuje. Začinite ga s soljo in poprom, lahko tudi s česnom in ga pecite na olivnem olju (3 do 5 minut na eni strani). Odličen je v solati, kar je preprosto in hitro kosilo, ki vam bo dalo veliko energije. Preprosto dodajte vaše najljubše sestavine za solato (npr. špinačo, šparglje, sezamova semena, mozzarelo, kumaro, paradižnik, korenje …), zalijte z oljem in kisom ter po vrhu razporedite kose lososa. 

Tu pa je še recept za okusno lososovo rižoto z zeliščnim maslom

profimedia

Goveja jetra

Nekateri se govejim jetrom radi ognejo, vendar vsebujejo veliko vitamina B12 in bi jih zato morali uživati vsaj občasno. Če jim dodate čebulo, boste malce omilili okus, ob tem se dobro prileže tudi zelje. 

Mleko

Govorimo o kravjem mleku, ki ga ne bo težko vključiti v prehrano, saj to verjetno že počnete: vmešajte ga v jutranjo skodelico kave, dodajte ga sladicam ali si privoščite kozarec mrzlega mleka. Za zajtrk pa si pripravite domač puding (s kravjim mlekom, seveda). 

Potrebujete: 

  • 45 g ovsenih kosmičev

  • 120 ml mleka

  • 1 žlico chia semen

  • 2 žlici nasekljanih mandljev

  • ½ žlice javorjevega sirupa

  • ščep vanilije (po želji)

Vse sestavine dajte v steklen kozarec ali posodo za kosmiče in jih dobro premešajte z žlico. Pustite stati čez noč, da zmes postane nekakšen puding. Zjutraj pa si privoščite že pripravljen obrok.

Hobotnica

Ne ravno običajna jed, vendar jo boste poleti zagotovo našli. V restavracijah ob morju vam bodo verjetno postregli svežo, in če še niste, je skrajni čas, da jo poskusite. Ljubitelji morske hrane bodo zagotovo navdušeni nad okusom. Mi si radi privoščimo hobotnico na žaru in v rižoti skupaj z drugimi morskimi sadeži. 

profimedia

Rakci

Spet bodo na svoj račun prišli oboževalci morske hrane. Rakci vsebujejo tudi jod, ki med drugim skrbi za dobro delovanje ščitnice. Ta je neposredno odvisna od vnosa nekaterih živil. 

Za kosilo si rakce lahko pripravite s testeninami. Potrebujete: 

  • 400 g riževih rezancev

  • 2 korenčka

  • 3 mlade čebule

  • 40 g ingverja

  • 3 stroke česna

  • 400 g kozic

  • 4 žlice arašidovega olja

  • 2 čilija

  • 4 jajca

  • sveže mleti barviti poper

  • 1 šop koriandra

  • 50 g mungo kalčkov

  • 2 limeti

Rezance za 45 do 60 minut namočite v hladni vodi. Nato jih odcedite.

Olupite korenje, ingver, čebulo in česen. Ingver in česen sesekljajte, korenje zrežite na koščke, čebulo in čili pa na obročke. Kozice olupite.

V večji ponvi segrejte olje in na njem na visoki temperaturi na hitro popecite kozice. Vzemite jih ven in v isti ponvi popražite česen in ingver. Po 2 minutah dodajte korenje, čebulo in čili. Vmešajte še stepena jajca.

Jed začinite s soljo in poprom ter primešajte testenine. Nato dodajte še kozice, sesekljan koriander in mungo kalčke in jed postrezite s krhlji limet.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri