Trije ukrepi za izboljšanje prehrane otrok

Trije ukrepi za izboljšanje prehrane otrok (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 9. 2014

Številne slovenske šole in vrtci, ki so pridobili naziv ekošola ali ekovrtec, seznanjajo otroke z zdravim prehranjevanjem in se trudijo, da bi bili šolski jedilniki čim bolj uravnoteženi. Potrudite se, da bodo vaši otroci zdravo jedli tudi doma. Preberite si nekaj nasvetov, kako preprosto lahko to dosežemo.

Včlanite otroke v kuharski tečaj

Ali pa jih vsaj prepričajte, da se vpišejo v gospodinjski krožek. Otroci, ki znajo kuhati, se spoznajo tudi na prehrano. Na kuharskih tečajih se lahko naučijo več oblik priprave zdravega kosila ali večerje. Morda se boste še sami kaj naučili od njih.

Spoprijateljite se s kmetom

Kmetje, ki prodajajo izdelke na tržnici, pogosto poznajo dobre recepte, kako skuhati zelenjavo. Potrudite se, da boste kupovali čim bolj svežo hrano.

Občasno obiščite kmečki turizem in kupite hrano neposredno od pridelovalca. Če bo otrok videl, kako zelenjava ali sadje raste in kako delajo sir, se bo bolj zanimal za zdravo prehrano.

In za otroke je zelo pomembno, da se zdravo prehranjujejo, saj pogosto tudi pretežkim otrokom primanjkuje hranil.

Neka tuja raziskava je pokazala, da ima kar 87 odstotkov otrok premalo vitamina E, 28 odstotkov magnezija in 45 odstotkov vitamina E.

Poleg tega več kot 60 odstotkov otrok trpi za pomanjkanjem kalcija, kar je lahko, v kombinaciji s pomanjkanjem gibanja, vzrok za povečano število zlomov v zadnjih letih.

Proč z mehurčkastimi pijačami

Napolnite shrambo z mlekom in s steklenicami vode, če vaša voda iz pipe ni okusna. Dejstvo je, da otroci več kot pol tekočine na dan spijejo doma. In dejstvo je, da lahko pretežki otroci shujšajo pol kilograma na mesec, če doma zgolj prenehamo piti sladke pijače in jih nadomestimo z vodo.

Zavedajte se tudi, da imajo pretežki otroci dvakrat več možnosti, da bodo ostali debeli, če ne bodo opustili pitja nezdravih pijač.

Seveda pa ni treba povsem izključiti iz prehrane 100-odstotnega soka brez dodanega sladkorja, saj z njim oskrbimo telo z vlakninami in s pomembnimi hranili. Toda bolje je, da ga zaradi visoke kalorične vrednosti redčimo z vodo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri