Tudi vi avokado že ves čas shranjujete narobe? Tako boste podaljšati njegovo svežino!

Tudi vi avokado že ves čas shranjujete narobe? Tako boste podaljšati njegovo svežino! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2022

Obožujete avokado in iz njega pripravljate vse mogoče jedi? Toda vedno se srečujete z eno in isto težavo – včasih se zdi, da trd in čvrst sadež čez noč postane kašast. Tako avokado pogosto konča v smeteh. 

Avokado je fantastičen sadež. Njegova kremasta tekstura obogati tako slane kot sladke jedi. (Kaj pravite na avokadov sladoled ali mousee?) To pa seveda ni vse. Avokado je neverjetno hranljiv in izjemno bogat vir različnih vitaminov ter mineralov. Je bogat vir folne kisline, magnezija in kalija. Tega je celo več kot v banani. Vsebuje vitamine B, E in K ter provitamin A. Je tudi dober vir vlaknin in več kot polovica maščob, ki jih vsebuje, je zdravih. 

Da ne bo znova končal v smeteh, je tu nekaj preprostih napotkov, kako podaljšati njegov rok uporabe oz. kako avokado sploh hraniti.

Avokado, ki še ni povsem zrel, vedno hranite na sobni temperaturi – in ne v hladilniku. Tako bo v približno štirih do petih dneh lepo dozorel tudi doma. Ne pozabite dnevno preveriti. 

Nekateri celo pravijo, da bo hitreje dozorel, če ga zavijete v krpo, še bolje, postavite v papirnato vrečko skupaj z jabolkom, kivijem ali banano. Razlog: rastlinski hormon, ki sproži zorenje. Hormon ujet v vrečki, poskrbi za hitro zorenje avokada. Velja poskusiti. 

Tako pa bo zrel avokado zdržal dlje: 
Profimedia

Če ste kupili zrel avokado, ga postavite v hladilnik – obdržal se bo tri do pet dni. 

Še en način: avokado dajte v posodo z vodo, pokrijte in postavite v hladilnik. Ta metoda naj bi delovala tudi z že prepolovljenim avokadom. Vendar ga morate uporabiti po dnevu ali dveh. 

Tudi zrel in narezan avokado vedno hranite v hladilniku. Prepolovljen avokado lahko tudi zavijete v krpo iz čebeljega voska in nato shranite v hladilniku. 

Pomembno je omeniti, da začne meso narezanega avokada hitro rjaveti. Kar ni nujno slabo, vendar ni videti zelo okusno. To lahko upočasnite tako, da izpostavljeno meso premažete s svežim limoninim sokom. Nato avokado dobro zavijte v folijo ali v papir iz čebeljega voska in ga za dva do tri dni hranite v hladilniku. 

Avokado lahko tudi zamrznete

Vendar le dobro zrelega! V skrinjo lahko postavite celega ali pretlačenega, ki ste mu primešali malo limonovega soka. Če je avokado pravilno shranjen, lahko v zamrzovalniku zdrži tri do šest mesecev.

Nezrel avokado, ki ga boste zamrznili, pa verjetno ne bo nikoli dozorel.

Avokada pa nikoli ne postavite v mikrovalovno pečico ali v pečico! 
Profimedia

Morda ste naleteli (ali pa še boste) tudi na naslednji nasvet: če je avokado še trd, sadež prepolovite, odstranite peško in postavite v mikrovalovno ali pečico za 3 do 5 minut. Ko se bo ohladil, bo sadež pripravljen, mehak in kremast. 

Tega nikar ne počnite. Toplota bo morda zmehčala meso sadeža, zato se bo zdelo, kot da je zrel, vendar ni! Pozabite lahko na tisto popolno teksturo avokada in na oreškast okus, ki ga imamo tako radi. 

Zorenje je nekaj, kar moramo prepustiti materi naravi. Avokado je sadež, ki nikoli ne dozori na drevesu, temveč še nezrel pade na tla in nato zori - na zraku.

PREVERITE ŠE:

Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!

ALI PA:

Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli zlivati v odtok!