S tem preprostim 5-minutnim trikom se znebite odvečnih kilogramov

S tem preprostim 5-minutnim trikom se znebite odvečnih kilogramov (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2020

Ta nasvet je morda odgovor na izgubo telesne teže, če ...

Ste se že kdaj zalotili med nepremišljenim metanjem hrane v usta, pri čemer pa sploh niste bili lačni? Kaj pa med nekontroliranim 'basanjem' s sladkarijami?
Če ste odgovorili pritrdilno, vam ta 5-minutni trik morda lahko pomaga.

Vaja sultana

Svetovalka za čuječnost in vodja klinike The Mindfulness Clinic Charlotte Thaarup pravi, da je to res preprosta vaja.

Tako naredite:

1.  Vzemite rozino (sultana je rozina brez peške) in pet minut preživite tako, da boste 'ob njej uporabili vseh pet čutov'.

2.  Občutite jo v svoji dlani. Bodite radoveden znanstvenik, ki prvič vidi rozino. Opazite obliko, barvo, vse nianse, teksturo, težo ...

3.  Povonjajte jo.

4.  Okusite jo, pokotalite po svojem jeziku ... Opazite potrebo po tem, da bi kar takoj ugriznili v rozino? Za trenutek se ustavite. Nato jo pregriznite na pol, počasi prežvečite in bodite pozorni na okuse, ki jih začutite na jeziku.

S pomočjo te 5-minutne vaje naj bi se lažje osredotočili, s čimer boste preprečili prenajedanje z (nezdravo) hrano.

Ne gre sicer za nič novega, gre preprosto za čuječno prehranjevanje, ob katerem okušamo in cenimo hrano, vendar so raziskave pokazale resnične prednosti tega načina prehranjevanja.

»Ni pomembno, ali želite izgubiti telesno težo, skleniti premirje s svojim telesom, spremeniti svoj odnos do hrane ali preprosto zmanjšati vsakodnevni stres z bolj zdravim načinom življenja,« je Charlotte povedala za Mail Online.
Pablo Merchán Montes | Unsplash
Seveda za vsakogar izmed nas čuječno prehranjevanje, kot bi ga prakticirali na oddihu, v vsakodnevnem življenju ni izvedljivo, še posebej zaradi družine, službe in neštetih opravkov.

Tudi prijatelji, družinski člani in sodelavci morda nimajo potrpljenja, da bi z nami jedli, ker za vsak grižljaj porabimo pet minut.

Zato je tu tudi neformalni čuječni način - za tiste, ki ne moremo petih minut nameniti rozini: