Vam primanjkuje železa? Preden kupite prehranski dodatek, se založite s temi živili

Vam primanjkuje železa? Preden kupite prehranski dodatek, se založite s temi živili (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2023

Če se soočate s pomanjkanjem železa v krvi, poskrbite, da boste redno uživali živila, ki so bogat vir tega minerala. 

Na pomanjkanje železa so občutljivejše ženske (zaradi menstruacije), nosečnice in doječe matere, starejši ter vegani in vegeterijanci. Če sumite, da tudi vam primanjkuje železa, se najprej obrnite na svojega zdravnika (pred nakupom prehranskih dopolnil). 

Ne bo škodovalo, če v svojo prehrano dodate živila, ki so dober vir železa: 

Špinača

V špinači ne boste dobili le železa, pač pa še vrsto drugih hranil: beljakovine, vlaknine, kalcij, kalij, vitamine A, C in K. Zato ja, vredno je dodati nekaj listov špinače vaši solati, pici ali drugi jedi, če ste se slučajno spraševali. 

Bel fižol

Založil vas bo še z beljakovinami in vlakninami. Fižol je priročen, ker ga lahko dodate solatam, rižotam, raznim omakam ... Dodajte ga čim več jedem. 

Blitva

Nekateri imajo raje kot špinačo blitvo, drugi ne opazijo razlike. Vsebuje podobna hranila kot špinača, zato jo dodajte k jutranjemu smutiju ali v kakšno juho in omako. 

Ovseni kosmiči 

V zajtrku z ovsenimi kosmiči se skriva kar nekaj železa in tudi vlaknin, zaradi katerih ste siti dlje časa. To pomeni manj poseganja po nezdravih prigrizkih - torej v splošnem bolj zdravo prehranjevanje. Si jih boste pripravili že za naslednji zajtrk? 

Bel riž

Že tretjina skodelice riža vsebuje kar nekaj železa. Poleg tega je odlična priloga, ki jo lahko kombinirate s kar nekaj živili s tega seznama ter tako poskrbite za dnevni vnos železa. 

Leča 

Polna je tudi beljakovin in določenega antioksidanta, ki lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatere kronične bolezni, zato je priporočljivo, da jo vključite v pripravo zimskih jedi "na žlico". Le-te vas bodo hkrati pogrele in telesu zagotovile vse kar potrebuje za delovanje. 

Kvinoja

Če je še niste poskusili, jo boste hoteli sedaj: kvinoja je nekakšna "zvezdnica" med živili, saj vsebuje vseh 9 esencialnih amino kislin, ki jih telo ne more proizvesti samo. Seveda je tudi bogat vir železa, magnezija, kalija in fosforja. 

Grah

Rižoti ali omaki vedno dodajte nekaj graha, da dosežete dnevni vnos železa. Vsebuje še magnezij in kalcij, ki je potreben za zdrave kosti. 

Temna čokolada

Dobra novica: lahko uživate v sladici in hkrati telesu zagotovite železo. Sladica naj vsebuje temno čokolado, najbolje s 70 % kakava ali več. Seveda pazite na vnos sladkorja. 

Bučna semena

Ne čakajte na jesen, ko so buče in bučna semena v ospredju, ampak si jih kupite že danes za prigrizek. Iz njih boste dobili veliko zdravih maščob, beljakovin, magnezija in kalija.