Kaj jesti pred spanjem? 5 prigrizkov, ki jih lahko zvečer zaužijete brez strahu, da bi se zredili

31. 3. 2024
Deli
Ob večernih napadih lakotah si lahko nekatera živila privoščite brez bojazni, da bi se zredili. (foto: Profimedia)
Profimedia

Večerni napadi lakote so lahko sila neprijetni, še zlasti, če hujšate, saj se ob tem porodi tudi dilema o tem, kaj pojesti.

Če vas v poznih večernih urah napade lakota, je v prvi vrsti priporočljivo poseči po majhnih porcijah hranilno bogatih prigrizkov.  

Prigrizki, ki jih lahko zvečer jeste brez skrbi, da bi se zredili

Ob napadu večerne lakote, lahko posežete po nekaj živilih, ki pripomorejo k stabilizaciji ravni sladkorja v krvi in za povrh še dodobra nasitijo. Katera so med njimi?  

Ne spreglejte:

Ovseni kosmiči  

Ovseni kosmiči veljajo za eno bolj primernih živil, ki jih lahko brez bojazni zaužijete tudi zvečer. Pri tem le pazite, da jih ne sladkate s sladkorjem. Zaradi bogate vsebnosti vlaknin in magnezija, boste na račun takšnega obroka tudi lažje zaspali, saj je magnezij poznan kot učinkovit pomočnik pri sprostitvi in h kakovostnejšemu spancu.    

Sir

Beljakovine, ki jih sveži sir vsebuje bogato količino in prav tako triptofan, pomagajo pri dobrem spancu. Beljakovine so tudi razlog za daljšo sitost, kar pomeni, da boste po kakšnem kosu svežega sira v trdni obliki, brez skrbi spali do jutranjih ur.

Humus

Tudi humus ali čičerikin namaz, ki se naredi iz pretlačene čičerike, z dodatkom tahinija, česna in limoninega soka, velja za odličen vir beljakovin, še zlasti, če si ga pripravite sami. Vanj lahko pomakate tudi raznoliko zelenjavo kot na primer korenje in podobno.  

Mandlji

Ob napadu večerne lakote, si lahko privoščite tudi pest mandljev. Mandlji so znani po bogati hranilni vrednosti, med katerimi so beljakovine in melatonin, ki slovi kot hormon uravnavanja cikla spanja in budnosti. Za povrh pa imajo tudi veliko magnezija, za katerega je dokazano, da blaži nespečnost.   

Proteinski napitek  

Za večerni obrok si lahko privoščite tudi beljakovinski napitek z nizko vsebnostjo sladkorja ter visoko vrednostjo beljakovin in zdravih maščob. Tovrsten napitek lahko zlasti ob predhodni vadbi, pripomore k obnovi in nastanku mišic, prav tako je lahkoten in hitro prebavljiv, da na njegov račun ne boste imeli težav s spancem.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ