Ameriško podjetje je razkrilo, kako pripravljajo priljubljen veganski izdelek.
Na četrti četrtek v novembru (letos bo to 28. novembra) Američani praznujejo zahvalni dan, na katerem se tradicionalno streže številne dobrote, na mizah pa običajno vedno kraljuje puranje meso.
Ne spreglejte:
- Nevrolog svetuje: "Če želite boljše spati, v svojo večerjo obvezno vključite ta priljubljen sadež"
- To živilo velja za najboljši naravni probiotik: čisti črevesje kot za šalo, skrbi pa tudi za zdravo srce
V ZDA pa se vse več ljudi prehranjuje rastlinsko, zato ni nobeno presenečenje, da imajo v trgovinah na voljo tudi veganski izdelek, namenjen praznični pojedini: 'tofurky'. Gre za tofu, ki je nadevan z rižem, drobtinami, zeleno, čebulo, korenjem in začimbami.
Izdelek je pravi trend med vegetarijanci in vegani, pa tudi med vsemi tistimi, ki si želijo uživati manj mesa. Mnogi si 'tofurky' pripravijo tudi za božič ali novo leto. Eno pakiranje nahrani 5 ljudi in stane 13.50 dolarjev.
Prava uspešnica že leta 1995
Seth Tibbot je ustanovil svoje podjetje z vegetarijanskimi in veganskimi produkti leta 1980. Na začetku je izdeloval tempeh, a je opazil, da v prazničnem času prodaja tega izdelka upade. Kmalu se je porodila ideja o jedi, ki bi jo lahko uživali tudi čez praznike.
"Zdela se mi je izvrstna ideja iz poslovnega vidika, obenem pa sem kot vegetarijanec tudi sebi želel zagotoviti okusen obrok na zahvalni dan," je povedal.
Leta 1995 je 'tofurky' ugledal luč sveta - pripravili so 500 artiklov, ki so bili tudi hitro razprodani. Pri podjetju so tako kmalu prišli do spoznanja, da ima 'tofurky' velik potencial. Do leta 2018 so prodali že 5 milijonov izdelkov, danes pa v prazničnem času pri podjetju v 10-urni izmeni naredijo 6000 'tofurkyjev'.
Kljub navdušenju se nekateri nad izdelkom zgražajo
Mnogi so povsem navdušeni nad dejstvom, da si lahko v prazničnem času omogočijo okusen brezmesni obrok, spet drugi pa imajo zadržke. Nekateri so prepričani, da je izdelek visoko procesiran in zato izjemno nezdrav. Ko so pri podjetju razkrili proces izdelave, so nekateri uporabniki v komentarjih napisali, da je vidno, da gre za zelo procesiran izdelek.
"Visoko procesirani hrani, ki bi morala biti odpad, so dodali zelišča in aromo, nato pa izdelek prodajajo kakor premium artikel," je zapisal eden od uporabnikov. "Nikoli ne bi jedel česa takega. Že opazovanje, kako je izdelek narejen, mi obrača želodec," je komentiral drugi.
Nekateri pa menijo, da je proizvodnja takega izdelka še vedno veliko manj moteča, kakor proizvodnja mesnih izdelkov. "Oglejte si, kako nastane puranje meso, ki ga kupite v trgovini. Verjamem, da ga mnogi ne boste več želeli uživati," je zapisala ena od uporabnic.
Kaj pa menite vi? Bi izdelek preizkusili?
Vir: her.ie
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić