Priljubljena kulinarična ustvarjalca Valentina in Luka Novak predstavljata zares preprost recept.
Za štiri burgerje:
- 200 g suhega fižola češnjevca
- 2 pesti ovsenih kosmičev
- 3 veliki korenčki
- 1 žlica lanenih semen
- 1 majhna čebula
- 1 žlička orientalske kumine
Ko postrežemo:
- 2 žlici veganske ali navadne majoneze
- 1 žlička dimljene ali navadne rdeče paprike v prahu
- 1 paradižnik
- listi zelene solate
- 4 štručke: kajzerice, polnozrnate pirine ali domače polnozrnate burger bombetke - RECEPT
Priprava:
Fižol dan prej namočimo. Preden se lotimo kuhe, vodo odlijemo, fižol stresemo v lonec, ga prekrijemo s svežo vodo, nežno solimo in pristavimo. Skuhamo, vendar ne razkuhamo: po 1 uri kuhanja preverimo, ali so zrna že enakomerno zmehčana in prijetnega okusa.
Korenček ostrgamo in fino nastrgamo. Čebulo drobno nasekljamo. Lanena semena v možnarju grobo stremo, nato jih stresemo v skledico ter prelijemo s tremi žlicami hladne vode. Pustimo, da 15 minut postoji.
Kuhan fižol odcedimo, stresemo v skledo in pretlačimo tako, da se struktura še čuti, torej še ni popolnoma 'matevžast'. Dolijemo razmočena lanena semena, nabrekla in razmehčana. Dodamo korenček, čebulo, ovsene kosmiče in začinimo. Zmes lahko brez slabe vesti pokusimo, biti mora prijetnega in intenzivnega okusa.
S pomočjo modelčkov ali obročkov za krofe oblikujemo približno 2 centimetra debele polpete.
Na olju jih v ponvi zlato popečemo na obeh straneh. Tudi srednje pečeni bodo izvrstni.
Majonezo začinimo s papriko v prahu. Z njo premažemo polovico prerezane štručke. Obložimo jo s pečenim polpetom, rezino paradižnika in listom solate ter prekrijemo z vrhnjim delom štručke. Postrežemo.