
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g presejane moke
- 35 g sladkorja
- 4 g suhega kvasa
- ½ žlice mletega cimeta
- ½ žlice soli
- 25 g zmehčanega masla
- 1 razžvrkljano jajce
- 150 ml mlačnega mleka
- ½ jabolka (kocke)
- 35 g rozin
- 25 g kandirane pomarančne lupinice
In še:
- 35 g moke
- marelično marmelado
Priprava:
1 V skledo dajte moko, sladkor, kvas, cimet, sol in maslo ter vse skupaj dobro pregnetite. Dodajte jajce, postopoma še mleko in zgnetite mehko in voljno testo.
2 Na pomokani delovni površini ga dobro pregnetite, položite nazaj v skledo, prekrijte s folijo in testo pustite vzhajati 90 minut.
3 Testo razvaljajte v pravokotnik. Potresite ga z jabolki, rozinami in pomarančno lupinico. Nato ga zvijte, ponovno pregnetite in ga pustite v skledi vzhajati še 60 minut.
4 Testo razdelite na 9 delov, oblikujte krogle in jih v razmikih po 5 mm v krogu zložite v pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte jih s folijo za živila in pustite vzhajati še 60 minut.
5 Moko zmešajte z 2 žlicama hladne vode. Mešanico dajte v vrečko za dresiranje z luknjastim nastavkom in jo križno nabrizgajte na kroglice.
6 Venec 10 minut pecite pri 220 stopinjah in nato še 5 minut pri 200 stopinjah. Segrejte marmelado, jo pogladite skozi cedilo in z njo premažite vroč venec. Počakajte, da se ohladi.