Vikend dieta: odnese 2 kilograma in slabo voljo

8. 2. 2024
Deli
Včasih se hitro počutimo bolje, potrebujemo le dva dni poštenega spanca, gibanja v naravi in zdrave prehrane. (foto: Profimedia)
Profimedia

Včasih se hitro počutimo bolje, potrebujemo le dva ni pošteega spanca, gibanja v naravi in zdrave prehrane. Če se ne počutite najbolje v svoji koži in bi radi izgubili kilogram ali dva, potem poskušite našo aktivno vikend dieto.

Najprej nekaj zlatih nasvetov

Jejte veliko sadja in zelenjave.

Sadje in zelenjava sta bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo podpirati imunski sistem, zmanjšujejo vnetja in spodbujajo splošno zdravje. Prizadevajte si za različno barvito sadje in zelenjavo, kot so jagodičevje, citrusi, listnata zelenjava in zelenjava iz skupine križnic, kot sta brokoli in cvetača.

Preberite še:

Izberite puste vire beljakovin.

Viri vitkih beljakovin, kot so piščanec, puran, ribe, jajca in stročnice, so pomembni za ohranjanje mišične mase in podporo zdravega imunskega delovanja.

Vključite zdrave maščobe.

Zdrave maščobe, recimo tiste v oreščkih, semenih, avokadu in mastnih ribah, so pomembne za delovanje možganov, zdravje srca in splošno zdravje.

Ostanite hidrirani.

Pitje veliko vode in ohranjanje hidracije je pomembno za ohranjanje zdravih telesnih funkcij, vključno s prebavo in izločanjem toksinov.

Omejite predelano hrano.

Predelana hrana ima pogosto veliko soli, sladkorja in nezdravih maščob, kar lahko prispeva k vnetjem in drugim zdravstvenim težavam. Namesto tega izberite čim več polnovrednih živil, bogatih s hranili.

Predelana hrana ima pogosto veliko soli, sladkorja in nezdravih maščob, kar lahko prispeva k vnetjem in drugim zdravstvenim težavam.

Predelana hrana ima pogosto veliko soli, sladkorja in nezdravih maščob, kar lahko prispeva k vnetjem in drugim zdravstvenim težavam.

profimedia

Bodite pozorni na sezonske pridelke.

Zdaj si privoščite radič, repo, zelje, ohrovt, kmalu pa bo prišla pomlad, ko je najboljši čas, da izkoristite sveže sezonske pridelke, kot so šparglji, grah, artičoke in redkvice.

Ne pozabite, da je pomembno prisluhniti svojemu telesu in jesti hrano, zaradi katere se počutite dobro in polni energije.

Vikend meni

Sobota

 • Zajtrk: zelenjavna omleta z jajci, špinačo, paradižniki in čebulo. Postrezite s prilogo iz svežih jagod in polnozrnatim toastom.
  Malica: jabolčne rezine z mandljevim maslom
  Kosilo: piščančja solata na žaru z mešano zelenjavo, češnjevimi paradižniki, kumarami in avokadom. Zalijte z olivnim oljem in limonovim sokom.
  Malica: grški jogurt z narezano banano in kančkom medu
  Večerja: pečen losos s pečenimi šparglji in rezinami sladkega krompirja
  Sladica: sveže jagode s kančkom stepene smetane

Nedelja

 • Zajtrk: polnozrnati vaflji z narezano banano in kančkom javorjevega sirupa. Postrezite s prilogo puranje slanine.
  Malica: korenčkove palčke s humusom
  Kosilo: solata iz kvinoje in črnega fižola z narezano rdečo papriko, koruzo in koriandrom. Zalijte z limetinim sokom in olivnim oljem.
  Prigrizek: mešanica iz mandljev, suhih brusnic in koščkov temne čokolade
  Večerja: zrezek na žaru s pečenim brstičnim ohrovtom in pečenim sladkim krompirjem
  Sladica: pečeno jabolko s cimetom in kepico vaniljevega sladoleda

Ne pozabite prilagoditi velikosti porcij in sestavin, da bodo ustrezale vašim prehranskim potrebam in željam. Poleg tega je pomembno, da ves dan ostanete hidrirani, tako da pijete veliko vode.