V&O: Za praznike si bomo privoščili purana. Kako naj ga pravilno narežem?

11. 12. 2009
Deli
V&O: Za praznike si bomo privoščili purana. Kako naj ga pravilno narežem?

Prvi nasvet: ne režite ga pri mizi, ko vas bodo vsi opazovali, še najbolj pa tašča. Pripravite si prostor v kuhinji, kjer se ga lotite z nožem brez gledalcev. Priporočamo, da si za tovrstno klanje omislite električni nož (npr. znamke Black & Decker), s katerim boste rezali hitreje. Poleg tega pa električni nož stane precej manj kot res kakovosten nož za rezanje mesa.

Bodite potrpežljivi

Vaša najboljša obramba proti suhemu mesu je, da pečenega ptiča ne napadete z nožem, takoj ko ga vzamete iz pečice, ampak da ga vsaj 20 minut pustite počivati. Tako se bo meso lahko ponovno napilo sokov, ki jih je bilo oropano med ždenjem v pečici na visoki temperaturi. Poleg tega pa: kdo pa sploh lahko reže purana, ki je vroč kot raketni motor?

Glejte celotno sliko

Vaš cilj mora biti odstra­­­ni­­tev obeh polovic prsi v dveh velikih kosih. Zare­ži­­te torej v prsnico, tisto veliko kost, ki tiči med prsmi, dokler ne dosežete mesta, kjer se končajo rebra. Nato obrnite nož navzven in režite do roba, dokler ne boste od­­­rezali velikega ploščatega kosa mesa v obliki solze. Posta­­­vite ga na rob in odrežite stran še drugo polovico prsi.

Prekucnite ptiča

Zdaj purana obrnite na drugo stran, da bodo bedra štrlela v zrak. Primite nogo in jo potisnite navzgor, dokler ne zaslišite poka, nato pa uporabite nož in jo odrežite od telesa. Zdaj lahko ločite bedro od noge in ga pos­­trežete. Podobno tehniko uporabite še na perutih.

Narežite meso

Bedro, naslonjeno na leseno rezalno desko, režite okoli kosti. Nato na desko položite še prsi, tako da bo koža zgoraj. Narežite jih, kot bi na­­rezali štruco kruha, torej na rezine, debele največ 1 cm. Režite v nasprotni smeri mišičnih vlaken, da bo meso mehkejše, saj bodo ta vlakna krajša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord