Odlična za zimsko razvajanje: 5 zdravstvenih koristi pitja vroče čokolade

27. 12. 2023
Deli
Vroča čokolada iz pravega kakava ima kar nekaj prednosti za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Še posebej v zimskem času se prileže kakšen topel napitek, pa naj bo to skodelica čaja, kave ali vroče čokolade. 

Da, prav ste prebrali, tudi vroča čokolada je popularna izbira marsikaterega posameznika, toda mnogi si je ne privoščijo, ker bi lahko škodovala zdravju. Toda v zmernih količinah in če jo naredite z zdravimi sestavinami, lahko ima za zdravje številne koristi, pravi nutricionistka Avni Kaul.

Ne spreglejte:

Kakšne so zdravstvene koristi pitja vroče čokolade?

Užitek ob skodelici vroče čokolade v hladnejših mesecih vam ne bo prinesel le dviga razpoloženja, temveč tudi nekaj koristi za zdravje. Med njimi so:

1. Bogata vsebnost antioksidantov

Poleg tega, da boste po skodelici vroče čokolade, zlasti, če je pripravljena iz kakovostnega surovega kakava in rastlinskega mleka, boljše volje, tovrstna vroča čokolada vsebuje tudi veliko antioksidantov in hranilnih snovi. Antioksidanti, ki se nahajajo v kakavu, so znani kot flavonoidi in pripomorejo k zdravju srca.

»Kakav, glavna sestavina vroče čokolade, vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi. Te spojine so povezane z različnimi koristmi za zdravje, vključno z boljšim zdravjem srca in potencialnimi protivnetnimi učinki,« pravi strokovnjakinja.

2. Izboljšanje razpoloženja

Le kdo si v temačnih zimskih dneh ne želi bolj prešernega vzdušja? Še ena dobra novica, je, da pitje vroče čokolade lahko med drugim spodbudi nastajanje endorfinov, hormonov dobrega počutja. To bistveno prispeva k boljšemu razpoloženju in k dobri volji.

3. Krepitev možganov

Sodeč po raziskavah Univerze v Illinoisu in Univerze v Birminghamu so znanstveniki uspešno dokazali, da vroča čokolada spodbuja moč možganov. V preizkusu so sodelujoči, ki so si pred miselnimi testi privoščili vročo čokolado, dosegali boljše rezultate od tistih, ki si je niso. Kako je to mogoče? Ugotovitve kažejo, da flavanoli kakava povečujejo raven kisika v možganih in tako neposredno spodbujajo delovanje možganov.

4. Uživanje vroče čokolade pripomore k znižanju krvnega tlaka

Razlog, da uživanje vroče čokolade lahko pomaga znižati krvni tlak se nahaja v tem, da flavanol v kakavovem napitku vsebuje dušikov oksid, ki pospešuje širjenje žil. Bolj preprosto povedano, lahko hranila v skodelici vroče čokolade razbremenijo arterije v katerih se skladiščijo maščobe. Posledično to lahko pripomore k bolj zdravi ravni krvnega tlaka.

5. Podpora pri uravnovešeni telesni teži

Uživanje vroče čokolade pa lahko pripomore tudi k izgubi odvečne teže, kar velja predvsem za vročo čokolado, ki ima visok delež pravega kakava. Razlog se nahaja predvsem v tem, da tovrstna vroča čokolada dlje časa poskrbi za sitost in posledično zmanjša željo po hrani. Za nameček katehini in flavanoli proizvajajo dovolj antioksidantov, ki pomagajo pri izgubi maščobe.        

Za konec pa velja še enkrat omeniti, da ne pretiravajte s pitjem vroče čokolade. Prav tako si jo naredite iz surovega kakava ter ji ne dodajajte rafiniranega sladkorja, temveč le-tega raje nadomestite s kakšno drugo različico, ki ima manjši glikemični indeks, kot je na primer kokosov sladkor ali pa si jo privoščite brez. 

Viri: healthshots.com, thetiggle.com

Bonus video: Kako tudi v času praznikov poskrbeti za uravnotežene obroke?

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?