12 prehranskih mitov

28. 6. 2012

Vsakdo se spomni takih ali drugačnih prehrambenih modrosti iz otroštva: kdor je špinačo, je močan ali ne pij vode po češnjah. Za vas smo pobrskali, kaj je res, in odkrili, da vse večne stare modrosti niso resnične in da se stvari z leti spreminjajo.

1 Korenje je dobro za oči

Vsakdo se spomni takih ali drugačnih prehrambenih modrosti iz otroštva: kdor je špinačo, je močan ali ne pij vode po češnjah. Za vas smo pobrskali, kaj je res, in odkrila, da vse večne stare modrosti niso resnične in da se stvari z leti spreminjajo.

Kdor je korenje, ne potrebuje očal – tako preprosto v resnici ni. Korenje vsebuje veliko vitamina A in biovitalnih snovi, ki zelo dobro vplivajo na kratkovidnost. Korenje pa je zelo dobro tudi za nohte.

2 Testenine redijo

To je le eden od predsodkov, ki nima nikakršne podlage. Prav s testeninami se lahko človek do sitega naje, ne da bi se pri tem zredil. Razlog: okusna jed vsebuje veliko hidratov za moč in zelo malo maščob.

3 V solati je veliko vitaminov

Glavnata solata je sestavljena iz 95 odstotkov vode. Vitamine mora čovek iskati s povečevalnim steklom. Tudi drugih hranilnih snovi ni ravno v izobilju: strokovnjaki so odkrili, da s 100 grami solate dobimo 1, 25 gramov železa, 1, 10 gramov hidratov in 1, 52 gramov blastnih snovi.

4 Češnje in voda skupaj – zvijanje v trebuhu

Po češnjah ne sme človek piti vode. Morda, če bi človek pojedel več kilogramov okusnega sadja. Zelo podobno delujejo vse vrste sadje.

5 Špinača vsebuje veliko železa

Pravljica o bogati špinači, ki prinaša moč, izhaja še iz časov, ko je bila vrednost železa v neki tabeli vrednosti živil napačno napisana.

6 Rjava jajca so bolj zdrava kot bela

Zakaj? Morda pride zaključek iz preprostega ekološkega razmišljanja: če je rjavi sladkor boljši kot beli, potem enako velja za jajca. Barva jajc pravzaprav nima nič skupnega z 'zdravjem', ampak je vse skupaj odvisno od kokoši. So takšne, ki nosijo bela jajca, in takšne, ki nosijo rjava. Vsebina pa je vedno popolnoma enaka.

7 Večerno hranjenje uničuje postavo

Zagotovo ni odločilno, kdaj človek je, ampak koliko in kaj poje. Je pa res, da zvečer pojemo veliko več, če prej ves dan nismo ničesar jedli.

8 Čips in čokolada povzročata mozoljčke

Mozolji nimajo ničesar skupnega s prehrano, čeprav za mozoljavost krivimo kar čokolado, svinjsko meso in čips, ki sicer res vsebujejo veliko maščob. Dokazano je, da čokolada pri nekaterih ljudeh sproži migreno.

9 Sladoled je kalorična bomba

Sadni sladoled je okusen in človek se lahko mirne duša preda užitkom: vsebuje veliko maščob in 25 odstotkov sadja.

10 Napol surovo je bolj zdravo kot kuhano

Ni nujno. Nekatere sestavine začnejo dobro delovati šele, če jih dobro prekuhamo. Na primer: betakarotin iz korenja in lycopin iz paradižnikov.

11 Gob ne smemo greti

To velja le za gozdne gobe. Za vse gobe pa velja pravilo, da jih ni dobro uživati v poznih večernih urah. Nič ni narobe, če pogrejemo šampinjone.

12 Sladkor je tat vitaminov

Tukaj so se znanstveniki v zadnjem času nekoliko popravili: v sladkorju je veliko vitaminov B1, ki je zelo koristen. Rjavi sladkor pa je le neprečiščen sladkor z značilnim okusom po cikoriji.