5 napotkov, da se boste lažje držali zdravih prehranskih navad

5 napotkov, da se boste lažje držali zdravih prehranskih navad (foto: profimedia) profimedia
16. 2. 2018

Prava umetnost se je držati vseh zapovedi zdrave prehrane in odmisliti “prepovedana živila”. Malo lažje bo šlo s temi napotki.

Preklopite na naravne vire sladkorjev

Ne bo šlo drugače - zdrav življenjski slog vsebuje manj sladkorja, ki ga zaužijemo s prigrizki, ob kavi, in ko se odpravimo na večerjo v restavracijo. Svoje potrebe po sladkem raje zadovoljite s sadjem in zelenjavo. To še ne pomeni, da si ne morete privoščiti sladic. Pripravite jih v bolj zdravi različici, vsekakor pa pustite prostor za pregrehe, ker se bodo zgodile. Pomaga tudi zmanjšanje stresa in veliko beljakovin ter vlaknin, ki jih prebavimo počasneje od ostalih živil ter zato ostanemo siti dlje časa.

Za spodbudo je tu recept za odlične palačinke, ki jih lahko pojeste brez slabe vesti.

Potrebujete:
 • 2 večji banani
 • 3 jajca
 • žlica kokosove moke (nesladkane)
 • mandljevo maslo
 • grški jogurt
 • jagodičevje (po okusu)
 • kokosovo maslo
 • med (neobvezno)

Banane dobro pretlačite z vilicami, nato vmešajte še kokos in jajca, da dobite maso za palačinke. Napolnite jih z mandljevim maslom in jagodičjem, sladkosnedi pa preizkusite kombinacijo z medom.

Zelenjava za zajtrk?!

V idealnem svetu bi polovico krožnika pri vsakem obroku najprej napolnili z zelenjavo, potem pa dodali druga živila. Če prestopimo v realnost, se skušajte držati vsaj načela, da k vsakemu obroku dodate nekaj zelenjave. Tudi če je to samo peteršilj v jutranji omleti, ali narezana paprika v toastu, je bolje kot nič. Na začetku bo potrebnega veliko načrtovanja in ugotavljanja, katero zelenjavo sploh lahko vključite v zajtrk, potem pa boste že vajeni, da se na krožniku že zjutraj znajdejo korenček, cvetača, bučke, zelena ... Zelenjavo dodate tudi v smuti, poleg sadja.

Kozarec vina prihranite za vikend

Alkohol vam ne nudi prave energije, s katero bi se lahko osredotočili na delo in dali vse od sebe. Lahko pa vodi do nezdravih obrokov in slabih odločitev, tudi tistih ki so povezane s športom.  Privoščite si ga le ob vikendih v priporočljivih odmerkih in si  čez teden raje pripravite naraven pomarančni sok, voda pa je še zmeraj zmagovalka med napitki, ki najbolj odžejajo in pozitivno delujejo na telo ter videz. Če se je naveličate, ji dodajte narezano sadje za boljši okus.

Pripravite obroke vnaprej

To bo zelo spremenilo vaše prehranske navade, prihranili boste tudi čas in denar, ki bi ga porabili v restavraciji s hitro hrano. Začnite tako, da že v nedeljo vsaj približno določite, kaj boste vsak dan jedli za kosilo. Vedeli boste, katera živila potrebujete in jih morate uvrstiti na nakupovalni seznam. Če ste si zastavili kaj, kar lahko skuhate že prej in bo počakalo nekaj dni, to storite. Preprečite priložnosti, da bi kosilo zamenjal kos pice, medtem ko hitite iz službe. Nadaljujte s prigrizki, predvsem z malico v času službe. Odpovejte se sladkarijam, čipsom in piškotom, ki naj jih nadomestijo oreščki, sadje, grški jogurt ali stvari, ki si jih naredite že doma. Preizkusite korenčkove in bučkine mafine ali cvetačne polpete. Oboje lahko v manjši posodi nesete s seboj po opravkih.

Če potrebujete več energije …

se poleg hrane spomnite še na nekaj stvari:
 • ne pretiravajte s kofeinom
 • spravite se v gibanje (in preizkusite 3 vaje za dvig energije)
 • pripravite si zeleno listnato zelenjavo
 • zagotovite si kakovosten spanec
 • pijte dovolj vode