Bi morali po vadbi res piti sok vloženih kumaric?

Bi morali po vadbi res piti sok vloženih kumaric? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2018

Zveni odvratno, a nekateri prisegajo, da za pitje soka vloženih kumaric obstaja dober razlog.

To lahko omili mišične krče in pospeši okrevanje po vadbi.

Poglejmo, kaj sok sploh vsebuje ...

In kako lahko pripomore k okrevanju.

Kako kumarice dlje časa ohraniti? S fermentiranjem - v vodi in soli. To verjetno že veste. Sok, ki ostane, pa je pravzaprav mešanica vode, soli in kumaričnega soka.

Zakaj je ta podatek tako pomemben?

Med intenzivno vadbo, ki je ponavadi daljša od ure, oziroma vadbo v hudi vročini se športniki močno potijo in s tem izgubljajo elektrolite - natrij in kalij. Da bi obdržali zagon in še naprej dosegali rezultate, je treba elektrolite nadomestiti in piti dovolj vode, razloži Natalie Rizzo, dietetičarka in tekačica.

Zato moramo po res težki vadbi, ki nas bo prepotila, poseči po nečem slanem.

Ker je sok vloženih kumaric tako zelo slan, vsebuje ogromno natrija, pa tudi manjše količine kalija in magnezija, pojasnjuje Elizabeth Ann Shaw, dietetičarka. Ko boste zaučutili utrujenost, zato hitro nadomestite elektrolite, da boste spet dovolj hidrirani.

Preberite: To se lahko zgodi, če po zelo intenzivnem treningu pijete vodo! 

Ima pitje soka vloženih kumaric tudi druge prednosti?

Sok vloženih kumaric lahko pomaga tudi pri izboljšanju prebave. »Proces vlaganja (fermentiranje) ustvarja žive kulture (probiotike), zato je sok zdrav tudi za črevesje,« pravi Shawjeva.

Kaj lahko storite, če vam ni do pitja soka vloženih kumaric?

Če želite izkusiti zdravilne učinke soka vloženih kumaric v soli in vodi, ga lahko uporabljate pri kuhi. Ker je okus tako močan, vam ne bo treba dodati nobenih začimb.

Sok vloženih kumaric lahko uporabite tudi kot marinado za govedino ali svinjino. Lahko pa sok vloženih kumaric namesto jabolčnega kisa uporabite tudi pri pripravi slastnih rebrc, predlaga Shawjeva.

Sok lahko uporabite tudi pri vlaganju druge zelenjave, npr. nasekljanega zelja, korenja ali redkvic, lahko pa z njim pripravite tudi poširana jajca. Poširano jajce ponavadi pripravite v vreli vodi, dodate pa žličko kisa. Namesto kisa torej uporabite sok vloženih kumaric. Tako bo jajce dobilo močan, slan okus, ki vas bo zjutraj res zbudil.

Če imate vložene kumarice res radi, pa lahko z njihovim sokom vložite še več kumaric: nasekljajte kumare in jih dajte v sok, da se čez noč marinirajo. Kot bi mignil, se bodo spremenile v vložene kumarice.

Vir: Men's Health, Nutrition a la Natalie

Preberite še: