Črevesne in želodčne težave še pogosteje nastopijo prav v toplih mesecih. Večinoma si lahko pomagamo sami, če pa težave trajajo dlje kot dva dni, obiščite zdravnika.
Sladoled
Učinek: Bakterije, najpogosteje govorimo o salmoneli, poskrbijo za močno slabost in bruhanje.
Kaj narediti: Velikokrat zadostuje skrbno nadomeščanje izgubljene tekočine. Slabost blažijo tudi kombinirani preparati iz zdravilnih rastlin (na primer iberogast).
Krompirjeva solata, ribe, meso, tiramisu
Učinek: Bakterije v jedeh povzročajo bolečine v trebuhu, drisko in bruhanje.
Kaj narediti: Driske ne ustavljajte takoj in en dan ne jejte nič. Nadomestiti morate izgubljeno tekočino in elektrolite. Po zdravilu povprašajte v lekarni.
Nedozorelo sadje
Učinek: Je težko prebavljivo, zato povzroča bolečine v trebuhu, slabost in drisko.
Kaj narediti: Komarčkov ali janežev čaj pomirja napihnjen trebuh. Pri driski pomaga, če zaužijemo zdravilno prst, ki veže kisline in strupene snovi.
Ohlajeni napitki
Učinek: Receptorji za mraz v želodcu javljajo 'nevarnost'. Posledice: bolečine v trebuhu in driska.
Kaj narediti: Topel zeliščni čaj pomiri želodec in črevesje. Zapomnite si: vsak požirek pogrejte v ustih!
Vino
Učinek: Imate bolečine v trebuhu, krče in vas napenja po zaužitju vina, hrena ali suhih stročnic? Pogosto gre za neprebavljivost žveplovega dioksida ali sulfita.
Kaj narediti: Krče blaži zdravilo z butilscopomalom. Drugače se izogibajte žveplanim živilom in raje pijte rdeča in suha vina.
Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl