Brez bolečin v trebuhu

9. 8. 2008
Brez bolečin v trebuhu

Črevesne in želodčne težave še pogosteje nastopijo prav v toplih mesecih. Večinoma si lahko pomagamo sami, če pa težave trajajo dlje kot dva dni, obiščite zdravnika.

Sladoled

Učinek: Bakterije, najpogosteje govorimo o salmoneli, poskrbijo za močno slabost in bruhanje.

Kaj narediti: Velikokrat zadostuje skrbno nadomeščanje izgubljene tekočine. Slabost blažijo tudi kombinirani preparati iz zdravilnih rastlin (na primer iberogast).

Krompirjeva solata, ribe, meso, tiramisu

Učinek: Bakterije v jedeh povzročajo bolečine v trebuhu, drisko in bruhanje.

Kaj narediti: Driske ne ustavljajte takoj in en dan ne jejte nič. Nadomestiti morate izgubljeno tekočino in elektrolite. Po zdravilu povprašajte v lekarni.

Nedozorelo sadje

Učinek: Je težko prebavljivo, zato povzroča bolečine v trebuhu, slabost in drisko.

Kaj narediti: Komarčkov ali janežev čaj pomirja napihnjen trebuh. Pri driski pomaga, če zaužijemo zdravilno prst, ki veže kisline in strupene snovi.

Nad Slovenijo že prva nevihtna celica. Spremljajte, kam se premika

Ohlajeni napitki

Učinek: Receptorji za mraz v želodcu javljajo 'nevarnost'. Posledice: bolečine v trebuhu in driska.

Kaj narediti: Topel zeliščni čaj pomiri želodec in črevesje. Zapomnite si: vsak požirek pogrejte v ustih!

Vino

Učinek: Imate bolečine v trebuhu, krče in vas napenja po zaužitju vina, hrena ali suhih stročnic? Pogosto gre za neprebavljivost žveplovega dioksida ali sulfita.

Kaj narediti: Krče blaži zdravilo z butilscopomalom. Drugače se izogibajte žveplanim živilom in raje pijte rdeča in suha vina.