Je res, da ne smete uživati sestavin, ki jih ne znate izgovoriti?

Je res, da ne smete uživati sestavin, ki jih ne znate izgovoriti? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2022

Ste kdaj že slišali za pravilo, da se moramo izogibati kupovanju živil, katerih sestavine ne znamo izgovoriti? Preverite, kaj o tem pravi strokovnjakinja.

Če želite jesti bolj uravnoteženo prehrano, bogato s hranili, je branje sestave eden najboljših načinov, da si zagotovite kvalitetna živila. Preprosto pravilo, ki ste ga najbrž že slišali, je, da so sestavine, ki jih ne znate izgovoriti, "rdeče zastavice" pri hrani.

A zadeva ni tako enostavna in preprosta, pravi dietetičarka Maxine Yeung. Na družbenih omrežjih se je odločila komentirati ravno to pravilo. "Samo zato, ker sestavine ne poznate in jo težko izgovorite, če ne pomeni, da je ta samodejno slaba za telo," je povedala.

Maxine poudarja, da je hrana sestavljena iz več sestavin in večina teh, tudi naravnih, ima strokovno ime, ki je pogosto težko izgovorljivo.

Tudi vitamine, ki jih telo nujno potrebuje, strokovno včasih poimenujemo nekoliko bolj zapleteno. Maxine je kot enega od primerov navedla denimo vitamin B12, ki mu s strokovnim izrazom pravimo cianokobalamin. Čeprav je beseda težko izgovorljiva, je ta vitamin izjemno pomemben za nas.

"Prav tako je težko izgovoriti nekatere aminokisline, kot so metionin, fenilalanin, izolevcin in drugi. Težko jih je izgovoriti in morda zvenijo slabo, ker jih ne poznamo. Vendar so ta hranila potrebna za telo in moramo nujno poskrbeti za njihov vnos," je še povedala.

@elainaefird Just because words are hard to pronounce, doesn’t mean they are “bad” #foryou #learnontiktok #health #healthyliving #food ♬ original sound - Elaina Efird RD, CEDRD, CSSD