Kako vam lahko banane pomagajo pri hujšanju?

Kako vam lahko banane pomagajo pri hujšanju? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 4. 2021

Banane običajno niso na vrhu seznama živil, ki se jih priporoča za hujšanje.

Ker gre za sadež, ki vsebuje več ogljikovih hidratov in sladkorja – zato mnogi menijo, da so 'nezdrave'. A to je napačno prepričanje. Številni dietetiki pravijo, da banane pravzaprav lahko pomagajo tudi pri hujšanju.

Ko gre za hujšanje, je uravnotežena prehrana ključnega pomena!

»Sadje in zelenjava sta pomemben del zdrave prehrane,« pravi dietetičarka Edie Reads. »Toda glede na napačne informacije, ki krožijo o tem sadežu, je pomembno vedeti tudi, katero sadje si je dobro privoščiti in kdaj. Obožujem banane in redko manjkajo na mojem ali na nakupovalnem seznamu mojih pacientov.«

Tu je 6 razlogov, zakaj lahko brez skrbi posežete po bananah tudi če hujšate.

V zmernih količinah seveda.

1. Zelene banane poskrbijo za zdravo črevesje in dajejo energijo

Manj zrele banane vsebujejo škrob, ki je odporen na prebavo. T. i. odporen škrob, ki ima podobno funkcijo kot topne vlaknine.

To pomeni, da z uživanjem nezrelih banan pripomorete k zdravju črevesja, pomagalo pa bo tudi pri občutku sitosti in celicam, da se bolje odzivajo na inzulin. Ko se celice bolje odzivajo na inzulin, to ovira mehanizem za shranjevanjem maščob, ker je občutek sitosti daljši, pa boste morda ob naslednjem obroku celo manj pojedli, je za EatThis razložila dietetičarka Kara Landau.

2. Banane vsebujejo vlaknine

Ki prav tako prispevajo k daljšemu občutku sitosti in preprečijo tudi prenajedanje.

Banan se drži slab sloves, ker vsebujejo več ogljikovih hidratov. Zlasti med zagovorniki diet, ki te izločajo.

Toda banane vam pravzaprav lahko pomagajo pri hujšanju, če so del uravnotežene diete, pravi dietetičarka Theresa Gentile.

Srednje velika banana vsebuje 3 grame vlaknin in 0,6 gramov topnih vlaknin, ki poskrbijo za daljši občutek sitosti. Da bi povečali ta učinek sitosti, pa dietetičarka svetuje, da bananam dodate nekaj beljakovin, kot je denimo grški jogurt, umešana jajca …

Posledično – zaradi daljšega občutka sitosti – se lahko izognete tudi prenajedanju.

3. So dovolj sladke, da so lahko tudi sladica

Banane lahko pomagajo pri hujšanju tudi zato, ker so lahko odlično nadomestilo za sladkor in sladice.

Če banano kombinirate z dobrim virom beljakovin, z mandlji denimo, z arašidovim maslom ali celo s sirom, boste siti in hkrati boste potešili željo po sladkem. Tako tudi telesu ponudite veliko bolj hranljiv obrok, kot če bi si privoščili sladico, ki je le energijska bomba in ne nudi nobenih koristi telesu, pravi dietetičarka.  

4. Banane menda poskrbijo tudi za boljši spanec

In dober spanec je ključen pri izgubljanju kilogramov!

Kalij in magnezij sta naravna mišična relaksanta in banane so zelo dober vir teh dveh pomembnih mineralov. Vsebujejo tudi aminokislino L-triptofan, ki se v možganih pretvori v 5-HTP - in ta nato v serotonin in melatonin.

Boljši spanec med drugim poskrbi za več energije skozi cel dan – tako bo tudi vadba učinkovitejša in prav tako izbira obrokov.

Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Annals of Internal Medicine, pomanjkanje spanca vpliva na porabo energije in posredno upočasnjuje izgubljanje teže.

5. Pomagajo pri vadbi

»Treningi bodo morda učinkovitejši tudi zaradi manj mišičnih krčev,« pravi dietetičarka Trista Best. Mišični krči so lahko povezani z neravnovesjem elektrolitov, zlasti kalija, in banane so bogat vir kalija.

Redna vadba je pomemba za gradnjo mišic in mišice so povezane s hitrejšim metabolizmom, kar pomaga pri izgubi teže.

6. So dober vir energije, ki jo boste potrebovali pri vadbi

Imajo nizko energijsko vrednost, a so bogat vir pomembnih hranil.

Srednje velika banana ima približno 418.68 kJ (100 kalorij) in 3 grame vlaknin. Vsebuje približno 32 mg omega-3, 10 mg vitamina C, 6 mg kalcija in skoraj 32 mg magnezija.

»Energijska vrednost banane je pogost razlog, da jih veliko ljudi povezuje s pridobivanjem teže. Vendar upoštevajte, prosim, da banana vsebuje le 427.05 kJ ( 102 kaloriji),« pravi dietetičarka.

Povzeto po: www.livescience.com, www.forbes.com in www.eatthis.com

Preverite še: