Pomen vitaminov in mineralov: zakaj jih potrebujemo in komu lahko koristijo?

Pomen vitaminov in mineralov: zakaj jih potrebujemo in komu lahko koristijo? (foto: Herbalife) Herbalife
29. 11. 2017 Promocijsko sporočilo

V idealnem svetu bi vse potrebne vitamine in minerale dobili iz hrane, ki jo dnevno zaužijemo. Vendar številni živimo zelo polno in obremenjeno življenje. Nekateri ne utegnemo pripraviti dovolj natančnega in dobro premišljenega prehranskega načrta, da bi zadovoljili vse svoje potrebe. Prav zato imajo pomembno vlogo prehranska dopolnila z vitamini in minerali, saj so namenjena dopolnitvi in podpori naše dnevne prehrane ter pomagajo zagotoviti, da količina vnosa nujno potrebnih mikrohranil ostaja optimalna.

Zakaj telo potrebuje vitamine in minerale?

Vitamini in minerali so skupno znani kot mikrohranila. To so nujno potrebne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah, da lahko ustrezno deluje. Potrebni so za skoraj vse presnovne in razvojne procese. Vsako mikrohranilo v telesu podpira ustrezne funkcije. Na primer, železo ima vlogo pri prenosu kisika v telesu, vitamin A ima vlogo pri ohranjanju vida in zdravi koži, vitamin C ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, vitamini B prispevajo k sproščanju energije pri presnovi.

Nezadosten dnevni vnos mikrohranil lahko sčasoma povzroči primanjkljaj.

Kateri vitamini in minerali so najpomembnejši?

Vsi esencialni vitamini in minerali so pomembni. Esencialni ali ključni pomeni, da jih naše telo ne more samo proizvajati ali jih ne more proizvesti dovolj, zato jih moramo pridobiti s hrano.

13 vitaminov se na splošno deli v dve skupini: vitamine, topne v maščobi, med katere spadajo vitamini A, D, E in K, in vitamine, topne v vodi, med katere spadajo osem vitaminov B (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, vitamin B6, biotin, folat in vitamin B12) in vitamin C.

Esencialni ali ključni minerali in elementi v sledeh vključujejo kalcij, klorid, krom, baker, jod, železo, magnezij, mangan, molibden, fosfor, kalij, selen, natrij in cink.

Številni verjamejo, da lahko vse hranilne snovi, ki jih potrebujejo, pridobijo z zdravo in uravnoteženo prehrano. Vendar skladno s prejšnjo razlago na začetku tega prispevka je to idealni scenarij. Pritiski sodobnega življenja pa vsakomur ne omogočajo, da bi pridobil ustrezne količine mikrohranil iz prehranskih virov.

Prehranska dopolnila s ključnimi vitamini in minerali so pomembna, kadar le prehrana ne zadošča za zadovoljitev prehranskih potreb. Raziskave na področju prehrane so pokazale, da je vnos raznovrstnih mikrohranil v številnih evropskih državah nezadosten, in to velja za pomemben del prebivalstva. Ta hranila so vitamini A, C, D, B12, folna kislina, železo, kalcij, cink, jod in selen.

Za dopolnitev svoje prehrane uporabite vitaminsko-mineralna dopolnila

Zdravo in aktivno življenje, za dopolnitev svoje prehrane uporabite vitaminsko-mineralna dopolnila

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomembna za pridobitev vseh hranilnih snovi, ki so ključne za naše zdravje. Vendar le maloštevilni zmorejo zlahka živeti v skladu s tem idealom. Uživanje vitaminsko-mineralnih dopolnil lahko zmanjša prehranske primanjkljaje in izboljša prehranski status, ne da bi presegli varne ravni vnosa.

Obstaja veliko potencialnih razlogov za dopolnitev prehrane z vitaminsko-mineralnim dopolnilom, odvisno od dejavnikov, kot so starost, spol, prehranske navade in način življenja. Z dopolnitvijo svoje prehrane z vitaminsko-mineralnim dopolnilom, ki ustreza vašim potrebam, lahko pripomorete k preprečevanju morebitnih zdravstvenih težav, ki so posledica neuravnotežene prehrane, sočasno pa pridobite dodatne zdravstvene koristi za vaše optimalno počutje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri