TAKO si pripravite kavo, če hujšate

TAKO si pripravite kavo, če hujšate (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2022

Si tudi vi ne predstavljate dneva brez jutranje kave? A ta razvada lahko hitro postane tudi precej kalorična. Preverite, kako si napitek pripraviti, če si želite izgubiti kakšen odvečni kilogram.

Uporabljajte arome

Danes so na trgu voljo že kave z naravno aromo, ki nimajo dodanih nobenih sladkorjev. Vseeno pa ravno te arome poskrbijo, da je napitek okusen in v njem uživate. Preizkusite in odkrijte, katera je najbolj všeč vam.

Omejite uporabo smetane in mleka

Če sta smetana ali mleko pri vas ključna za okusno kavo, je nesmiselno, da bi se jima povsem izognili in tako nehali uživati v svoji navadi. Vseeno pa lahko uporabo omejite; tako smetana, kakor mleko predstavljata kalorični vnos, zato bodite pozorni, koliko ju dnevno zaužijete.

Izogibajte se dodajanju sladkorja

Vrečka sladkorja sama po sebi ne predstavlja velikega kaloričnega vnosa, a če popijete veliko kav dnevno, tudi to lahko predstavlja težavo. Obenem pa ima rafiniran sladkor ob večjih količinah sam po sebi negativne učinke na zdravje. Dodajte si malo cimeta ali druge alternativne arome.

Kavo si pripravljajte doma

Če zunaj naročite kakšno posebno kavo z različnimi okusi, tak napitek navadno vsebuje veliko kaloričnih dodatkov. Tudi kava iz avtomata ima pogosto že dodan sladkor ali druge dodatke. Pripravite si kavo doma; tako boste točno vedeli, kaj vaš napitek vsebuje.

Omejite uporabo kofeina

Pretiravanje s kofeinom lahko vodi v težave z nespečnostjo, metabolizmom in številnimi drugimi težavami, ki lahko otežijo hujšanje. Da bi ste temu izognili, omejite uporabo kofeina - lahko si celo pripravite mešanico kofeinske ter brezkofeinske kave.