TO je najbolj ZDRAV zajtrk, pravi raziskava! (in niso kosmiči ali sadje)

TO je najbolj ZDRAV zajtrk, pravi raziskava! (in niso kosmiči ali sadje) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2022

Sedaj že dobro veste, da je uživanje zajtrka nadvse zdravo in dobro za telo. Raziskava pa je odkrila, kakšen zajtrk naj bi bil najboljši. 

Tokrat vas ne bomo prepričevali, da je zajtrk zdravo jesti in da si vzemite čas zanj, saj to že dobro veste. Če želite zjutraj pojesti nekaj zares zdravega, je tu raziskava, ki je odkrila, kakšen naj bi bil najboljši zajtrk. In ja, imate ga v hladilniku! 

Raziskava

Pravzaprav se je raziskava osredotočala na otroke, a to ne pomeni, da ne deluje pri odraslih. Tudi vi boste s tem zdravim zajtrkom lahko občutili podobne rezultate kot otroci. Seveda na to vpliva še vaš življenjski slog in kako ste preživeli dan (ste se gibali, ste več sedeli, ste bili v stresu ...). 

Raziskava je vključevala 48 otrok, mlajših od 10 let, preučevala pa je njihove prehranske navade. Kateri otroci so jedli najbolj zdravo?

Izkazalo se je, da so otroci, ki so zjutraj jedli jajca, za kosilo pojedli približno 292 kJ (70 kalorij) manj kot otroci, ki so jedli kosmiče. 
Profimedia

Nutricionistov, ki so opravljali raziskavo, ni presenetilo, da so jajca najbolj zdrav zajtrk, saj ne vsebujejo le beljakovin, pač pa tudi amino kisline, fosfor, cink, kalcij in železo, ter vitamine, med drugim D, A, B12 ... Potem je tu še holin, ki skrbi za delovanje jeter in presnovo maščob. 

Nečesa pa nutricionisti niso znali pojasniti: zakaj se otroci potem, ko so jedli jajca, niso počutili bolj site kot po npr. kosmičih? Če bi otroci poročali o večji sitosti, bi to pojasnilo, zakaj so za kosilo pojedli manj, tako pa odgovora žal (še) nimamo. "Pričakovali smo, da bodo otroci za kosilo jedli manj, ker so bolj siti od beljakovinskega zajtrka. Pa ni bilo čisto tako," je povedala nutricionistka Tanja Kral

Raziskava se je sicer osredotočila na iskanje živil, ki bi zmanjšala lakoto otrok in jim tako pomagala zaužiti manj kalorij dnevno.