JABOLKA - zdravilni biseri jeseni

JABOLKA - zdravilni biseri jeseni (foto: pexels) pexels
23. 10. 2020

Saj veste, jabolko na dan, odžene zdravnika stran, pravi star pregovor. Za popolno zdravje boste sicer potrebovali še kaj več, pa vendar si poglejmo, kakšne zdravilne lastnosti nosijo jabolka. 

Zdravilne lastnosti

  • Jabolka krepijo srce in ožilje. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo iz telesa.
  • Jabolčni kis znižuje holesterol, uravnava krvni tlak in čisti ožilje.
  • Redno uživanje več­jih količin jabolk, zlasti domačih in neškropljenih, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma.

Poglejte si še: 4 pozitivne lastnosti jabolk, ki jih še ne poznate

Hranilna sestava

  • Največ koristnih sestavin je v lupini, ki je običajno tudi bolj ali manj bogata z ostanki različnih pesticidov. Zato raje uživajte domača ali ekološko pridelana jabolka. 
  • Največ vitamina C je okoli peščišča, ki pa ga po navadi ne pojemo.
  • Vsebujejo veliko sad­nih kislin, topno vlaknino pektin in okoli 10 odstotkov sladkorjev.
  • Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža.
  • Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Vsebuje pa tudi jod, ki ga je največ v peščišču.
  • Stare in avtohtone sorte jabolk, ki jih boste našli le še na nekaterih kmetijah, vsebujejo več rudnin in vitaminov kot intenzivno pridelana jabolka iz nasadov.

Nakup in shranjevanje

  • Jabolka čez zimo shranjujte v čim bolj hladnem prostoru, saj nizka temperatura najbolje ohrani sočnost in svežino.
  • Najboljše kleti za shranjevanje ozimnice so take, kot so bile včasih – z zbito zem­­ljo na tleh. Našli jih boste le še pri kmetih, ki se ukvarjajo s pridelavo sadja. 
  • Sadeži, ki jih pozimi in spomladi kupujemo v trgovinah, so shranjeni v hladilnicah z nizkimi temperaturami, kar upo­­­časnjuje procese zorenja.

Priprava in uporaba

  • Del pridelka obvezno namočite za pripravo kisa, ki je znan po svojih zdravilnih lastnostih.
  • Sušeni jabolčni krhlji so nepogrešljiva zimska poslastica. Najboljši so domači, sušeni z lupino in brez dodanih anti­­­oksidantov za lepo belo barvo.
  • Če jih imate na vrtu preveč, si pripravite okusen sok, ki ga morate pred stekleničenjem pasterizirati, če ne želite, da se prehitro spremeni v kis.
  • Domača jabolka, ki so rasla na vlažnih območjih, pred zaužit­jem temeljito umijte s ščetko, da odstranite črnosivo prevleko umazanije iz zraka, ki se je usedla nanje.
  • Z njimi lahko priprav­­ljate različne jedi. Okusna so v zavitkih in pitah, sadnih solatah, v mislijih...

Nekaj idej: