Enostavnejše, a enako okusne: letos za praznike pripravite te slastne "mini potice", za katere potrebujete manj kot eno uro

28. 3. 2024
Deli
Enostavnejše, a enako okusne: letos za praznike pripravite te slastne "mini potice", za katere potrebujete manj kot eno uro (foto: Instagram @spar.si / @rastlinesofine (Posnetek zaslona))
Instagram @spar.si / @rastlinesofine (Posnetek zaslona)

Kako pripraviti hitro in enostavno različico potice? Pripravite te mini potičke oziroma "potica mafine", ki so postali pravi hit na družbenih omrežjih.

Potica je nedvomno jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Kaj pa, če za pripravo te tradicionalne sladice nimate časa ali se vam preprosto ne ljubi pripravljati zakompliciranih jedi?

Za vas imamo rešitev: pripravite slastne "potica mafine", ki so enako okusni, kakor običajna potica, obenem pa bolj enostavni za pripravo. Ker testa ni potrebno mesiti in vzhajati, bodo te "mini potičke" pripravljene v manj kot 1 uri. Primerne so tudi za vegane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spar Slovenija (@spar.si)

Recept za "potica" mafine

Suhe sestavine:

  • pirina moka, polnozrnata – 240 g
  • pecilni prašek – 2 žlički
  • soda bikarbona – ½ žličke
  • rjavi sladkor – 3 žlice
  • kurkuma – ½ žličke
  • sol – majhen ščepec

Mokre sestavine:

  • banane, zrele – 2 manjši
  • arašidovo maslo – 1 žlica
  • rižev napitek – 240 ml

Orehovo polnilo:

  • orehi, mleti – 200 g
  • rjavi sladkor – 2 žlici
  • arašidovo maslo – 1 žlica
  • kakav - 1 zvrhana žlica
  • rum – 1 žlica
  • limonina lupina – ½ žličke
  • rižev napitek – 150 ml

Postopek:

  1. Najprej pripravimo vse sestavine. Suhe sestavine stresemo v skledo in premešamo. Sestavine za orehovo polnilo stresemo v ločeno skledo in dobro premešamo. Mokre sestavine zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.
  2. Pripravimo “testo”. K suhim sestavinam dodamo mokre sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
  3. V modelčke za muffine najprej dodamo žlico “testa”, nato žlico orehovega polnila in na koncu spet žlico “testa”. “Testo” na vrhu razporedimo tako, da objame polnilo.
  4. Imamo dve opciji. Ali polnilo pustimo v žepku, ali pa ga s palčko oziroma z ročajem od žlice premešamo, da dobimo “vrtinec” in da prepletemo polnilo s testom, podobno kot pri potici. S palčko naredimo nekaj krogov od zunaj proti sredini.
  5. Mafine pečemo 25 minut v ventilacijski pečici pri temperaturi 200°C. Ko so pečeni, jih odstranimo iz pečice, počakamo, da se nekoliko ohladijo, in postrežemo. Po želji po vrhu posujemo še nekaj sladkorja v prahu.

Preberite več na Sensa.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?