Si jih radi privoščite za zajtrk? Onkologija opozarja na 3 priljubljene jedi, ki povečujejo tveganje za nastanek raka

5. 12. 2024
Deli
Za okusen zajtrk, ki vas bo dodobra nasitil in napolnil z energijo, so potrebne prave jedi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Za okusen zajtrk, ki vas bo dodobra nasitil in napolnil z energijo, so potrebne prave jedi. 

Izbira jedi namreč ne vpliva le na težo, temveč lahko poveča tveganje za nastanek bolezni, med katerimi je tudi rak. Onkologinja dr. Sue Clenton, razkriva nekaj precej pogostih jedi za zajtrk, ki lahko delujejo škodljivo.    

Preberite še:

Katere jedi, ki si jih številni privoščijo za zajtrk, lahko povečajo tveganje za nastanek raka?    

1. Predelano meso  

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), predelano meso uvršča v skupino rakotvornih snovi. Tud dr. Clenton opozarja, da so živila, kot so klobase, slanina in podobne mesnine, lahko resna grožnja zdravju. »Predelano meso vsebuje konzervanse, kot so nitrati in nitriti, ki med kuhanjem lahko ustvarijo rakotvorne spojine,« opozarja.

Kot bolj zdravo alternativo za zajtrk priporoča rastlinske beljakovine, kot so fižol, leča ali tofu. Med drugim si lahko omislite jed iz umešanih jajc z zelenjavo in tofujem, kar je hranilno precej bolj bogata izbira.  

Mama preverjala, ali dojenček spi: prizor raznežil več kot 40 milijonov ljudi

2. Sladke žitarice  

Kljub temu, da so žitarice okusna in priročna izbira, lahko predvsem različice, ki so polne sladkorja, povečajo tveganje za rakave bolezni. »Visok vnos sladkorja je povezan z debelostjo, ki je znan dejavnik tveganja za različne vrste raka,« poudarja dr. Clenton.

Različne vrste žitaric/kosmičev.
Profimedia

Poleg sladkorja pa ima večina tovrstnih žitaric tudi druge umetne dodatke in aditive. Onkologinja kot bolj zdravo možnost predlaga polnozrnate izdelke brez dodanih sladkorjev. Lahko tudi ovsene kosmiče brez sladkorja, ki jih lahko obogatite z oreščki, semeni ali sadjem.  

3. Ocvrta hrana  

Če si za zajtrk radi ocvrete kakšno jed, boste ob naslednji informaciji morda naslednjič dvakrat premislili. Pomfrit ali podobna hrana, ki jo je mogoče ocvreti lahko vsebuje akrilamid, kemikalijo, ki nastane pri cvrtju škrobnatih živil pri visokih temperaturah. Slednje poveča tveganje za nastanek raka.

Poleg tega ocvrta hrana telesu ne daje pomembnih hranil, kvečjemu obratno, vsebuje nezdrave maščobe, ki škodijo zdravju. Namesto ocvrte hrane si lahko privoščite kakšno drugo bolj zdravju prijazno jed, kot sta na primer toast z jajcem in avokadom ali v pečici popečen sladki krompir s čičeriko in zelenjavo.   

Vir: n1info.ba

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"