Zakaj bi nujno morali paziti, kje kupujete določeno sadje in zelenjavo

Zakaj bi nujno morali paziti, kje kupujete določeno sadje in zelenjavo (foto: Profimedia) Profimedia
19. 7. 2017

Če imate radi sadje in zelenjavo, pozorno preberite seznam tistih, ki so preobremenjeni s pesticidi. Teh ne bi smeli nikakor kupovati v samopostrežnih trgovinah, ampak le organsko pridelane!

Imate radi konvencionalno gojene jagode, jabolka ali nektarine, ki jih lahko kupite kar v bližnji samopostrežni? Ko boste prebrali tole, boste naslednjič najverjetneje (najmanj) dvakrat premislili, če si jih zares želite.

Raziskava, ki so jo opravili pri EWG (Environmental Working Group), je namreč pokazala, da je to sadje eno izmed najbolj s sintetičnimi pesticidi onesnaženih živil.

"Že nizka izpostavljenost pesticidom je lahko škodljiva za otroke in dojenčke, zato je pomembno, da so starši oziroma skrbniki pri tem še posebej pozorni," pravi dr. Philip Landrigan.

Že drugo leto zapored so pri EWG ugotovili, da so najbolj onesnažene prav – tako med otroci kot med odraslimi priljubljene – jagode, ki so prehitele celo jabolka (te so vzdrževale to "titulo" kar 5 let zapored).

V preučevanih jagodah so našli kar 20 različnih pesticidov.

Višje po lestvici onesnaženih se prav tako povzpenjata špinača in nektarina, pri čemer je več kot 75 vzorcev špinače vsebovalo sledi insekticida permetrina, ki je lahko v velikih količinah celo škodljiv za živčni sistem.

Med "umazanih 12", kot so jih poimenovali, spadajo torej:

1. jagode

2. špinača

3. nektarine

4. jabolka

5. breskve

6. hruške

7. češnje

8. grozdje

9. zelena

10. paradižnik

11. sladka (podolgovata) paprika

12. krompir

Med "čistih 15", kot so jih poimenovali, ki veljajo za varne, pa so:

1. sladka koruza

2. avokado

3. ananas

4. zelje

5. čebula

6. zamrznjen grah

7. papaja

8. šparglji

9. mango

10. jajčevci

11. medena melona

12. kivi

13. cantaloupe melona

14. cvetača

15. grenivka

... o čemer smo pisali že v tem prispevku.

Kljub temu da ste pri teh živilih zaradi njihove varovalne zunanjosti varni pred pesticidi, EWG opozarja, da je določen delež koruze (prav tako pa tudi papaje in bučk) pridelan s pomočjo gensko spremenjenih semen, zato je najbolje – če imate to možnost – da v vsakem primeru kupujete hrano organskega izvora.

Kaj se zgodi, če en teden jeste samo ekološko hrano, pa si preberite tukaj.

Preberite še: