Zakaj nizek vnos ogljikovih hidratov in uživanje zdravih maščob pripomore k izgubi telesne teže (+ slasten recept)

Zakaj nizek vnos ogljikovih hidratov in uživanje zdravih maščob pripomore k izgubi telesne teže (+ slasten recept) (foto: Lindsay Moe | Unsplash) Lindsay Moe | Unsplash
30. 1. 2019

Ah, ti OH-ji. Se vam zdi, da se je svet prehranjevanja postavil na glavo? Veliko ljudi je zbeganih, zakaj naj bi nizek vnos ogljikovih hidratov  in uživanje zdravih maščob pripomogla k izgubi telesne teže.

Prvi in pomemben korak!

Poznati razliko med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati.

Pomembno je, da poznamo razliko med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati, ker bomo tako tudi lažje vzdrževali telesno težo in splošno počutje.

  • Zdravi ogljikovi hidrati

So sestavljeni ogljikovi hidrati, kot so sadje in predvsem temnolistnata zelena zelenjava, oreški (mandlji), bučna in sončnična semena, stročnice, žita, kot so ajda, kvinoja, ovseni kosmiči, proso. Z uživanjem zdravih OH-jev bomo poskrbeli za svoj prebavni sistem, saj vsebujejo veliko vlaknin.

  • Slabi ogljikovi hidrati

So predelani OH-ji, sladkor, bela moka, bel riž, testenine, sadni sokovi, sladke pijače, sladkarije. Ne vsebujejo nič hranilnih snovi, le ogromno dodatkov.

PRESEŽKI se kopičijo v obliki maščobe!

Vedeti moramo tudi to, da naše telo nima mehanizma za dolgotrajno kopičenje večjih količin ogljikovih hidratov, zato se presežki kopičijo v obliki maščobe.

Ste še vedno zbegani? Naj vam na preprost način razložim, zakaj pride do tega. 

Zakaj se presežki ogljikovih hidratov kopičijo v obliki maščobe

Glavni ključ je hormon inzulin. Ta se na beljakovine in na maščobe ne odziva, ogljikove hidrate pa spreminja v energijo. Problem nastane, če te energije, z ležanjem na kavču ali sedenjem za pisalno mizo, ne porabimo, takrat naše telo ogljikove hidrate v obliki maščob uskladišči za slabe čase. Ta "shranjevalni" mehanizem je v časih krize in obdobjih lakote nujno potreben za preživetje. 

Začarani krog izločanja inzulina lahko prekinemo tako, da zmanjšamo vnos (še posebej slabih) ogljikovih hidratov, delovanja presnove pa preusmerimo na zelenjavo, beljakovine in zdrave maščobe. Zaradi zmanjšanega oz. pravilnega vnosa OH-jev, ki zlahka izgorevajo, bo naše telo začelo prazniti "skladišča" maščob in kilogrami se bodo začeli topiti. 

S prehranjevanjem z nižjim (oz. pravilno izmerjenim) vnosom ogljikovih hidratov v kombinaciji z redno vadbo, lahko preprečimo nastanek civilizacijskih bolezni, kot sta na primer sladkorna bolezen in visok krvni tlak. 

Nasvet:

V svoj načrt dnevne prehrane vključite zelenjavo, meso, oreščke, mlečne izdelke, perutnino, jajca, ribe, oreščke, morske sadeže. Jedi si začinite z zdravimi maščobami, kot je olivno ali repično olje. Vse te sestavine ne vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Učinek takega prehranjevanja je, da boste hitreje siti, občutek teže v želodcu po obroku in napadi volčje lakote pa bodo minili. 

Recept za bananine vaflje

Sestavine:

  • 1 banana
  • 3 jajca
  • 150 g mletih mandljev
  • 50 g kokosovega masla
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • sladilo po želji

Kokosovo maslo stopimo, banano z vilico zmečkamo v kašo in vmešamo v maslo. Jajca penasto vmešamo in nato dodamo banano z maslom in na koncu pe mlete mandlje in pecilni prašek.

Maso pustimo počivati cca 20 minut.

Maso zlijemo v ogret in namaščen pekač za vaflje in pečemo dokler niso pečeni po vašem okusu.

Če nimate pekača za vaflje, lahko v ponvi spečete maso kot male palačinke.

Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Preberite si še: Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, ko hujšate