Zakaj uživati konopljina semena?

1. 10. 2016
Deli
Zakaj uživati konopljina semena? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Konopljina semena so dober vir antioksidantov, vlaknin, rastlinskih beljakovin, esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov, zato so odličen dodatek k dnevni prehrani.

Konopljina semena so eden od največjih rastlinskih virov esencialnih maščobnih kislin omega 3, 6 in 9. Esencialne maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja srca in ožilja, možganov, vnetjih in celjenju ran.

Zdravilni učinki:
  • Izboljšujejo prebavo: zaradi velike vsebnosti vlaknin in proteinov.
  • Uravnavanje in zmanjševanje telesne teže: zaradi občutka sitosti ne čutimo potrebe po prigrizkih.
  • Zvišujejo raven energije: zaradi velike količine zdravih hranil, proteinov, aminokislin in vitaminov, ki jih vnašate v telo z uživanjem konopljinih semen, se boste počutili polni energije.
  • Uravnava raven holesterola v krvi: izgubili boste nekaj kilogramov in imeli več energije, kot dodatek ob vsem tem pa boste še bolj zdravi.
  • Uravnava raven sladkorja v krvi: zaradi vnosa visokokakovostnih beljakovin v svojo dieto znižujete krvni sladkor.

Kako uživati konopljina semena?

Najbolje je kupiti olupljena semena, imenovana tudi konopljini srčki, saj so brez olupka in jih lažje dodajamo (prežvečimo) k prehrani.

Konopljina semena lahko vključite v svojo prehrano na zelo enostavne načine, na primer:

Trik pri pranju, ki bo pozimi hitreje posušil perilo
  • nekaj žlic semen dodate v svoj smuti,
  • uporabite jih kot posip na solati,
  • dodate jih v testo pri peki ali pa
  • postanejo del vaših polnozrnatih prigrizkov.

Konopljino mleko

Za približno 1 liter:

  • 700 ml vode
  • 1,5 skodelice oluščenih konopljinih semen
  • 2 jušni žlici agavinega sirupa
  • 1/4 čajne žličke himalajske soli
  • 1 čajna žlička vanilje v prahu (po želji)

Priprava:

Vse sestavine zmešamo v blenderju, da dobimo homogen napitek. Po želji ga precedimo skozi cedilo ali vrečko za precejanje, ni pa nujno. Konopljino mleko lahko uporabljamo kot osnovo za smutije, za kuhanje različnih mlečnih kaš in pudingov, v pecivih in sladicah, z njim lahko prelijemo kosmiče ali pa si ga privoščimo kar tako. Vir www.planetbio.si

Poskusite tudi: Konopljin zajtrk

Članek je bil objavljen v reviji Lisa

Že imate novo številko revije Lisa? V njej tokrat najdete tudi prilogo Aktivni.si!

Že v prodaji!

Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič