ZATO nikoli ne bi smeli ponovno uporabiti olja

20. 5. 2022
Deli
ZATO nikoli ne bi smeli ponovno uporabiti olja (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali tudi vi pri kuhanju večkrat uporabite isto olje? Preverite, zakaj tega ne smete početi.

Toksične snovi

Ko se že uporabljeno olje ponovno segreje, izpusti višjo koncentracijo različnih strupenih kemikalij, kot so aldehidi, ki so povezani z več zdravstvenimi težavami. Predvsem jih povezujemo z boleznimi srca ter kognitivnimi težavami, kot so demenca, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.Še ena strupena snov, ki se sprosti pri ponovnem segrevanju olja, je 4-hidroksi-trans-2-nonenal oziroma HNE, ki velja za precej strupeno snov in lahko ovira funkcije DNK, RNK in beljakovin.

Transmaščobe

Pri obdelovanju olja z visoko temperaturo se nekatere maščobe pretvorijo v transmaščobe. In ko se to olje ponovno segreje, sprošča celo večje količine transmaščob, ki so izjemno slabe za splošno zdravje. Privedejo lahko do težav, kot so možganska kap, debelost, bolečine v prsnem košu, prebavne in celo bolezni srca, saj uživanje transmaščob poveča raven LDL holesterola v telesu.

Rakotvorne snovi

Ponovno segrevanje olja poveča vsebnost škodljivih snovi, kot so  policiklični aromatični ogljikovodiki (PAH) in aldehidi, ki so povezani s povečanim tveganjem za rakava obolenja in vnetne bolezni.

Poskrbite torej, da pri kuhanju vedno uporabljate sveže olje in se izogibajte ponovni uporabi oziroma segrevanju že predhodno segretega olja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord