Najbolj zdrav obrok na svetu: topi maščobo in krepi imunski sistem, lahko pa ga vzamete tudi na delo

5. 5. 2025
Najbolj zdrav obrok na svetu: topi maščobo in krepi imunski sistem, lahko pa ga vzamete tudi na delo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta preprost in poceni obrok ponuja nešteto koristi za zdravje, njegova dodatna prednost pa je tudi to, da ga lahko pripravite vnaprej in vzamete s sabo v službo.

Oves velja za eno najbolj zdravih žit na svetu. Tokrat govorimo o ovseni kaši, ki jo nutricionisti pogosto imenujejo kar najbolj zdrav zajtrk. A pozor: prave ovsene kaše nikar ne gre zamenjati z raznimi "instant" različicami, ki imajo lahko veliko dodanega sladkorja. Za telo je najboljša tista ovsena kaša, ki jo pripravimo sami.

Zakaj začeti dan z ovseno kašo?

1. Spodbuja delovanje prebave

Oves je poln vlaknin, ki čistijo črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Preprečujejo zaprtje in pripomorejo k občutku sitosti.

2. Skrbi za srce

Ovsena kaša lahko znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni, kot je koronarna bolezen srca. Vsebuje antioksidante in vlaknine, ki znižujejo raven "slabega" holesterola.

3. Znižuje tveganje za raka debelega črevesa

V evropski raziskavi, v kateri je sodelovalo dva milijona ljudi, so ugotovili, da prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa. 

4. Znižuje krvni tlak

Študije namigujejo, da vsakodnevno uživanje ovsene kaše lahko deluje podobno kot zdravila za visok pritisk. Seveda ovsena kaša ni nadomestilo za terapijo, ki jo predpiše zdravnik, lahko pa predstavlja odlično dodatno podporo.

5. Uravnava krvni sladkor

Oves vsebuje beta-glukan, vrsto topne vlaknine, ki se v želodcu spremeni v gost gel. Ta pomaga zniževati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje inzulinsko odpornost pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

6. Pomaga pri uravnavanju telesne teže

Ljudje, ki so pogosto na dietah, se pogosto borijo z lakoto in posegajo po nezdravih prigrizkih. Ovsena kaša zagotovi dolgotrajen občutek sitosti in tako preprečuje poseganje po nezdravih prigrizkih. Če zjutraj pojeste pravo ovseno kašo, boste brez težav počakali do kosila.

Kako pripraviti pravo ovseno kašo?

Kupite neoluščen oves in ga čez noč namočite v čisto, hladno vodo. Zjutraj ga kuhajte 15–20 minut, dokler se zrna popolnoma ne zmehčajo (kot pri kuhanju pšenice). Nato dodajte sestavine po želji.

Obstajata dve osnovni različici tega zajtrka:

  • Slana: z dodatki, kot so kuhano jajce, sir, kisla smetana ali skuta.
  • Sladka: z rozinami, medom, jabolkom, cimetom ali kakavom.

Vir: krstarica.com

Tako pripravite "domači kolagen", ki gladi gube, pomaga pri osteoporozi in skrbi za dobro počutje