Zdrava prehrana za nosečnice: nahranite sebe in svojega bodočega otroka

9. 5. 2024
Deli
Zdrava prehrana za nosečnice: nahranite sebe in svojega bodočega otroka (foto: Profimedia)
Profimedia

Nosečnost je obdobje, ko je zdrava prehrana še posebej pomembna, saj neposredno vpliva na razvoj in zdravje tako matere kot otroka. Pravilno uravnotežena prehrana pomaga pri podpiranju ključnih faz razvoja ploda in zagotavlja, da ima mati dovolj energije in hranil, da ostane zdrava in polna energije. Kaj torej sestavlja zdravo prehrano za nosečnice in kako je videti primer zdravega obroka.

Pomembni hranilni elementi za nosečnice

Beljakovine: Ključne za rast ploda in materino tkivo. Odličen vir beljakovin so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice in oreščki. Za nosečnice, ki bi raje dobile več rastlinskih beljakovin, se priporoča fižol, grah in druge stročnice.

Kalcij: Pomemben element za razvoj močnih kosti in zob. V izdatnih količinah se nahaja v mlečnih izdelkih, brokoliju, temno zeleni listnati zelenjavi in s kalcijem obogatenih rastlinskih mlekih. Po potrebi ga lahko dodajamo tudi v obliki prehranskih dodatkov.

Železo: Železo v krvi prepreči nastanek anemije. Je element, potreben za proizvodnjo materine in otrokove krvi. Bogati viri železa so rdeče meso, temno zelena listnata zelenjava, regrat, rozine in suho sadje, brusnice, borovnice, stročnice in rdeča pesa.

Folna kislina: Izjemno pomembna v zgodnjih fazah nosečnosti, potrebna za pravilno zapiranje nevralne cevi, celično delitev in samo rast ploda. Naravne vire folne kisline predstavljajo listnata zelenjava, avokado, brokoli, jajca, citrusi, stročnice, špinača in šparglji.

Omega-3 maščobne kisline: Pomembne za razvoj možganov in vida ploda. Naravni viri omega-3 kislin so na primer ribe z večjo vsebnostjo maščob, recimo losos in sardine, pa tudi lanena semena in orehi.

Profimedia

Primer zdravega obroka za nosečnice

Lososov file s sladkim krompirjem in špinačno solato

Sestavine:

  • 150 gramov lososa
  • 1 srednje velik sladki krompir
  • 2 skodelici sveže špinače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • Limonin sok
  • Sol in poper po okusu
  • Pest oreščkov (na primer ameriški (pecan) orehi ali mandlji)

Priprava:

Sladki krompir: Olupite krompir in ga narežite na kocke. Kuhajte v vreli vodi približno 15 minut, dokler se ne zmehča. Odcedite in začinite z malo oljčnega olja, soli in popra.

Losos: Lososov file začinite z limoninim sokom, soljo in poprom. Pecite v pečici pri 200 stopinjah Celzija 15 do 20 minut, dokler meso ni trdno in rožnato.

Špinačna solata: Špinačo operite in jo zmešajte z oreščki, nato pa prelijte s preostalim oljčnim oljem in limoninim sokom.

Takšen obrok je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, beljakovinami, vitamini in minerali, ki so ključni v obdobju nosečnost. Losos je odličen vir esencialne omega-3 maščobne kisline znane kot DHA, ki je vitalna za razvoj otrokovih možganov in oči. Sladki krompir in špinača pa dodata vlaknine, vitamin C in folno kislino.

Zdrava prehrana med nosečnostjo podpira optimalen razvoj otroka, obenem pa pomaga mami, da ostane močna in vitalna. Z uživanjem raznovrstne prehrane, bogate s ključnimi hranilnimi snovmi, lahko pričakujete manj težav med nosečnostjo. Vedno se posvetujte s svojim zdravstvenim svetovalcem ali dietetikom, da prilagodite prehranske potrebe vaši specifični situaciji.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu