10 dobrih razlogov, zakaj bi si morali večkrat privoščiti mandlje

10 dobrih razlogov, zakaj bi si morali večkrat privoščiti mandlje (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2020

Ste si danes že privoščili pest mandljev? Tu je 10 dobrih razlogov, zakaj si jih le privoščite večkrat.

1. Hranljivi so in vsebujejo zdrave maščobe

100 gramov mandljev vsebuje približno 18,7 g beljakovin, 5,4 g ogljikovih hidratov in 13,5 g vlaknin.

Vsebujejo tudi 32,8 g nenasičenih maščob – to so t. i. zdrave maščobe, ki znižujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Seveda kljub temu velja, da se vse maščobe uživa zmerno.

2. Prispevajo k nižjim vrednostim slabega holesterola v krvi

Poleg tega, da mandlji vsebujejo veliko več zdravih maščob, vsebujejo tudi rastlinske sterole, ki lahko vplivajo na količino absorbiranega holesterola v prebavnem traktu in tako znižujejo holesterol v krvi.

3. So krepka porcija kalcija

Od vseh oreščkov mandlji vsebujejo največ kalcija, približno 75 mg v 30 gramih.

Kalcij je pomemben mineral, ki ga potrebujejo praktično vse celice našega telesa. Skrbi za zdrave kosti in zobe (je glavni mineral v kosteh in v zobeh), prispeva k normalnemu strjevanju krvi, skrbi za močno srce in zdravo delovanje mišic.

4. Lahko so odličen nadomestek mleka (in pripravite ga lahko sami)

Profimedia

Če ste občutljivi na laktozo ali se iz drugih razlogov izogibate mleku in mlečnim izdelkom, lahko iz mandljev preprosto pripravite mandljev napitek oz. mandljevo mleko.

Njegov oreškast okus dobro pristaja različnim jedem in napitkom. Odličen je za v kavo, obogati okus smoothijev, odličen je za peko …

Skodelico mandljev namočite v 2-3 skodelicah vode in pustite stati od 10 do 12 ur. Nato zmešajte pripravek s še 1,5 skodelice vode, zmiksajte, precedite in postopek ponovite s preostalo kašo, ki jo dodate ravno toliko vode, da jo prekrije.

5. So bogat vir vlaknin

Ko govorimo o zdravi dieti (t. j. prehrani), ne moremo mimo vlaknin – in teh je veliko tudi v mandljih.

Poleg tega, da vlaknine skrbijo za dobro prebavo in občutek sitosti, tudi te upočasnijo absorpcijo sladkorja v krvni obtok in znižujejo vsebnost slabega holesterola ter posredno tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Približno 23 mandljev vsebuje 3,5 g vlaknin.

6. So odličen prigrizek, če skrbite za zdravo telesno težo

Profimedia

Namesto čokoladice, si privoščite pest mandljev. Poskrbeli bodo za občutek sitosti in tudi zato boste kasneje manj posegali po nezdravih prigrizkih.

In čeprav so energijsko precej bogati, se zaradi njih ob zmerni količini ne boste zredili. Nekatere raziskave kažejo celo, da pomagajo pospešiti metabolizem.

7. Mandlji za dober spanec

Pravijo, da mandlji pomagajo izboljšati tudi spanec – to pa zato, ker mandlji med drugim vsebujejo vire hormona melatonina.

Melatonin pomaga nadzirati notranjo uro in daje telesu signal, da se pripravi na spanje.

8. Mandlji za boljši seks

Študija na moških je pokazala, da je pol skodelice oreščkov na dan izboljšalo njihovo spolno življenje, izboljšalo kakovost njihovih orgazmov in povečalo njihovo spolno željo.

9. Za močnejši imunski sistem

Profimedia

Mandlji so dober vir z vitaminom E, ki je v maščobah topen antioksidant.

Za najmočnejše antioksidanti v družini vitamina E veljajo tokotrienoli in ti ščitijo živčne celice pred poškodbami, so specializirani za preprečevanje raka in nižanje vrednosti holesterola.

Pokazalo pa se je tudi, d lahko ščitijo pred možgansko kapjo.

10. Za zdravo prebavo

Mandlji lahko pomagajo hraniti zdrave črevesne bakterije, kot so denimo bifidobakterije in laktobacili. Te bakterije sodelujejo pri prebavi vlaknin, preprečujejo okužbe ter pomagajo pri tvorbi drugih pomembnih snovi.

Za konec: seveda vse to velja le ob priporočilu, da se vsa živila uživajo zmerno. Oziroma, da na splošno vsak dan skrbimo za zdravo prehrano in dobro dozo gibanja.

Preverite še:
Ali pa: