10 zdravilnih lastnosti medu

10 zdravilnih lastnosti medu (foto: profimedia) profimedia
24. 10. 2021

Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenjskih obdobjih in vseh letnih časih, a še posebno se spomnimo nanj pozimi, ko nas začne praskati po grlu in seveda, ko decembra pečemo medenjake. Uporabimo ga lahko z namenom, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo za čaje, piškote in  kolače.

Odkrijte z nami zdravilne lastnosti medu in zakaj ga brez slabe vesti vsak dan lahko pojeste vsaj eno veliko žlico. Slovenci se zares lahko pohvalimo z izvrstnim medom in mirno ga lahko napišete na seznam domače super hrane.

10 zdravilnih lastnosti medu:

1. Lahko preprečuje bolezni kot so rak in bolezni srca in ožilja, saj vsebuje flavonoide in antioksidant.

2. Pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja, saj zmanjšuje vnetne procese v črevesju in preprečuje poškodbe na črevesju, ki so posledica črevesnih težav.

profimedia

3. Gre za močan antioksidant, ki deluje antiseptično, protivnetno, antibakterijsko in protiglivično

4. Pomaga pri športnih dosežkih, saj pomaga mišicam, da si hitreje opomorejo po težkem treningu in naporih.

5. Zdravi vneto grlo, saj spodbudi delovanje celic imunskega sistema in ustavi razrast bakterij, ki povzročijo vneto grlo. Blaži pa celo vnetje grla, ki je posledica kemoterapije.

6. Pomaga pri alergijah - manuka med, navadni med in cvetni prah so naravnost neverjetno učinkoviti pri zmanjšanju alergij. Pacienti so imeli kar za 60 % manj težav, če so redno uživali med.

7. Uravnava sladkor v krvi, saj ima popolno kombinacijo fruktoze in glukoze.  

profimedia

8. Zdravi ureznine, opekline in razjede. Nanašanje medu direktno na poškodovano kožo pospeši celjenje ran, lajša bolečine in zmanjša vnetne procese. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, antibakterijskih in protivnetnih sestavin pa tudi preprečuje okužbe

9. Krepi imunski sistem, posebno dober je ajdov med, ki ima neverjetno moč.

10. Preprečuje karies in gingivitis. Raziskava je pokazala, da je vsakodnevno žvečenje medu po ustih za kar 35 % zmanjšalo pojavnost oblog, krvavitev in drugih težav. Posebno dober je manuka med.

 Preberite še: 12 dobrodejnih lastnosti česna ali Ljudje, ki redno jedo čili, živijo dlje (raziskava)